САЩ и още 11 държави сключиха споразумение за свободна търговия

OFFNews 05 октомври 2015 в 18:58 9928 14

Снимка Reuters

САЩ и още 11 държави подписаха историческо споразумение за свободна търговия. След близо 6-годишни преговори беше подписано Транстихоокеанското споразумение.

Информацията потвърди американският президент Барак Обама, а малко след него и японският премиер Шиндзо Абе.

Споразумението за свободна търговия е между САЩ, Канада, Мексико, Перу, Чили, Малайзия, Бруней, Сингапур, Виетнам, Япония, Австралия и Нова Зеландия, които формират 40% от световната икономика.

Когато над 95% от нашите потенциални клиенти живеят извън нашите граници, не можем да позволим на страни като Китай да пише правилата на световната икономика. Ние сме длъжни да пишем тези правила като отваряме нови пазари за американска продукция и установяваме високи стандарти за защита на работници и съхраняване на окръжаващата среда. Споразумението, постигнато днес в Атланта, ще осигури това, подчерта Обама.

Споразумението ще трябва да бъде ратифицирано от Конгреса на САЩ и ото законодателните органи в останалите 11 страни.

Преговорите около Транстихоокеанското споразумение предизвикаха сериозни полемики през последните близо 6 години, тъй като се водеха при закрити врата. Освен това мнозина търговци в страните участници в преговорите се обявиха против приемането му.

Подробностите около споразумението все още не са ясни. Предполага се, че след подписването на споразумението японските производители на автомобили ще имат повече свобода при закупуването на автомобилни части от Азия за коли, предназначени за американския пазар. В същото време споразумението защитава американските производители на автомобили от конкуренцията на пазара като удължава митата за внос на евтини азиатски автомобили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!