САЩ доставиха боеприпаси на бунтовници в Сирия

OFFNews 13 октомври 2015 в 08:09 4846 11

Сирийски войници

Снимка „Комсомолская правда” / АП

Сирийски войници в действие в неделя в провинция Хама.

Самолети на водената от САЩ коалиция са спуснали с парашути в неделя патрони и други военни материали за сирийските бунтовници, които воюват против „Ислямска държава” съобщи „Ал Джазира”. Телевизията се позовава на Елиса Смит, говорителка на американския министър на отбраната.

Транспортната операция е е проведена в северна Сирия и е била „успешна”. „Доставени са боеприпаси на сирийски групи, чиито лидери са надлежно проучени от Съединените щати” и се бият, за да отстранят ИДИЛ от северна Сирия”, е казала Смит.

„Със засилената огнева мощ на бунтовниците и с постоянното увеличаване на руските удари по противниците на правителството – пише обаче „Ню Йорк таймс” – сирийският конфликти се доближава до „косвена”, водена с посредници война между Съединените щати и Русия.”

Междувременно Москва, която не одобрява това че САЩ въоръжават „умерената” арабска опозиция, в понеделник засили въздушните си удари в централна Сирия.

По данни на руското министерство на отбраната за 24 часа са били поразени 53 цели на ИДИЛ, като са разрушени командни центрове, складове за боеприпаси и гориво, както и тренировъчни лагери, използвани от чуждестранни бойци.

От друга страна – според „Ал Джазира” - сирийските кюрдски сили, които успешне се сражават против „Ислямска държава”, са съобщили, че официално са влезли във военен съюз с няколко бунтовнически групи. Той се нарича Демократични сили на Сирия и шефовете му твърдят, че имат подкрепата и на САЩ, и на Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!