Руски изтребители провокират кораб на НАТО, Кремъл отрича

OFFNews 09 септември 2014 в 12:41 9196 25

Канадската фрегата

Снимка QMI Agency.

Канадската фрегата "Торонто".

Руските военни са действали "ненужно провокативно", след като в неделя са изпратили свои изтребители да кръжат около канадския военен кораб "Торонто" в Черно море, каза канадският министър на отбраната Роб Никълсън, цитиран от Си Би Си.

Той добави, че това ще обтегне отношенията между Русия и НАТО още повече, въпреки че изтребителите сами по себе си не представлявали никаква заплаха за фрегатата.

Според министъра около кораба, който има 250 души на борда си, са кръжали един разузнавателен самолет и 2 изтребителя.

"Канада и съюзниците й взеха мерки за сигурност заради военната агресия на режима на Путин и заради инвазията в Украйна", каза Никълсън, като призова Кремъл да спре с "безотговорните действия".

Пол Дюлър от канадската Нова демократична партия заяви пред Си Би Си, че действията на Русия не са изненада за никого. "Това е игра на котка и мишка с руснаците". Руснаците гледат на тази част на света като на тяхна, но Канада е там, за да подкрепи съюзниците си.

Дюлър смята, че обтягането на отношенията трябва да бъде избегнато, но със сигурност се налага да има сериозни дипломатически последствия.

Руската агенция ИТАР-ТАСС цитира генерал-майор Игор Конашенков, който потвърди, че 2 руски самолета са преминали през района на рутинен полет, но "без да приближават чуждия военен кораб".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!