Руски бронетранспортьори навлязоха в Украйна

ОFFNews 15 август 2014 в 13:24 13207 53

Руска бойна техника.

Снимка Shaun Walker.

Руска бойна техника.

Руски бронетранспортьори са преминали украинската граница, съобщи британският "Гардиън".

В четвъртък вечерта журналистът на "Гардиън" Шон Уокър е забелязал колона от 23 БТР-а, придружени от цистерни за бензин и други помощни машини с официални руски идентификационни знаци. Те са пътували в посока към Донецк.

След като е спряла в банкета на пътя до падането на нощта, техниката е навлязла на украинска територия през черен път, преминавайки през дупка в бодливата телена ограда на границата, която е под контрола на проруските бунтовници. В сумрака се виждали въоръжени мъже, съобщава Уокър.

Малко вероятно е бронираната техника да представлява пълнокръвна руска инвазия и не се знае колко навътре в Украйна са стигнали и смятат да останат. Но това беше убедително доказателство на твърденията на Киев, че руски войски действат на територията на държавата, пише журналистът.

В същото време Русия изпрати 280 тира с хуманитарна помощ за Украйна. В момента тировете се намират на руско-украинската граница.

Според Москва тировете са жест на добра воля, носещ хуманитарна помощ на жителите на източната част на Украйна. Украинските власти обаче обявиха, че се опасяват, че хуманитарният конвой може да е начин за Русия да навлезе в Украйна.

Някои твърдят, че камионите могат да бъдат натоварени с оръжия. Други казват, че в тях може да има боеприпаси и други материали, които да послужат на вече намиращите се руски войници в Украйна за по-нататъшна инвазия. Трети казват, че конвоят може само да отвлича вниманието от други по-опасни действия на Москва.

Стотиците тираджии носят идентични тениски с цвят каки, къси панталони и шапки. Определено има нещо военно във външния им вид, отбелязва журналистът от "Гардиън".

Руските тираджии. Снимка: Shaun Walker.

Грубите маниери, липса на дисциплина и в някои случаи физика, която има повече общо с биреното коремче, отколкото със специална военна подготовка, "малките кафяви човечета" от конвоя с помощи очевидно не са високообучени елитни войници, каквито бяха тези в Крим, допълва журналистът.

Като цяло мъжете не искат да коментират как се е случило да карат камионите. Един каза, че е доброволец от неправителствена организация, но отклони въпроса от коя точно. "Плащат ми да върша работа, не да си говоря с журналисти", измъкна се той, като го натиснах, но ме погледна тъпо, като му напомних, че току-що е казал, че е доброволец, на който не му се плаща, пише Уокър.

Единият от руските хеликоптери, придружаващ конвоя. Снимка: Shaun Walker.

Други признаха, че са ветерани, но в момента не са на служба. Когато отвориха 2 камиона по желание на журналисти, вътре имаше единствено хуманитарна помощ. Под бялата боя на един от тях обаче се виждаше войнишко зелено, ясен знак, че машината е била пребоядисвана наскоро.

Тировете бяха придружавани от множество руска бойна техника, а около тях летяха два хеликоптера, обяснява Уокър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!