Руската мафия пробва да продаде ядрени материали на „Ислямска държава”

OFFNews 07 октомври 2015 в 16:20 11498 9

Арест

Снимка АП

Задържането на Теодор Четрус от молдовската полиция през юни 2011 година-

Над пулсиращата музика в луксозен нощен клуб, контрабандист на оръжие прави тъмната си оферта на клиент: 2,5 милиона евро за радиоактивен цезий, достатъчен за заразяване на няколко градски квартала.

Началото на тази година е. Двамата мъже договарят сделката си на необичайно място - терасата на „Кокос”, танцов клуб и суши бар в Кишинеу, столицата на Молдова.

Така започва публикуваното днес подробно разследване на Асошиейтед прес за опити на източноевропейски престъпници да продадат ядрени материали и технологии на терористични групи в Близкия Изток, включително „Ислямска държава”.

Четири такива опита са били пресечени в периода 2010 – 2015 г. от полицията в Молдова със съдействие на американското ФБР. Проведени са секретни операции, включително с хора под прикритие. В един от четирите случаи следователите са стигнали съвсем близо до реален близкоизточен купувач на средства за масово унищожение.

Тук преразказваме в съкратен вид материала на Десмънд Бътлър от АП. Следва продължение на сцената в бара.

„Можеш да направиш мръсна бомба, която би била перфектна за „Ислямска държава”, каза контрабандистът в бар „Кокос” - Ако имаш връзка с тях, бизнесът ще върви гладко.” („Мръсна бомба” наричат неядрен, конвенционален заряд, който обаче разпръсва радиактивна зараза с взрива – бел. ред.)

Но продавачът, Валентин Гросу, не беше сигурен, че клиентът му е истински – и имаше защо да се безпокои. Клиентът беше информатор на полицията и му трябваха около 20 срещи, за да убеди Гросу, че е автентичен представител на „Ислямска държава”. Накрая беше купен пробен образец в секретната операция, която приземи Гросу в затвора.

Този непубликуван досега случай е един от поне четири опита, в които престъпни мрежи с предполагаеми руски връзки търсят да продадат през Молдова радиоактивни материали на екстремисти.

В тайно правени записи, кадри от арести, снимки, документи и интервюта, АП откри, че контрабандисти изрично търсят купувачи, които са врагове на Запада. Престъпни мрежи се опитват да се свържат с групи като „Ислямска държава” и Ал Каида – известни с амбицията да използват оръжия за масово унищожение.

В секретни операции подпомагана от ФБР малка група молдовски следователи проникваше в контрабандните мрежи. Изпозвани бяха и старомодни тактики, и високотехнологични прибори - от детектори за радиация до облекло, заредено с неоткриваеми микрофони.

Но въпреки успехите на тези операции големите играчи се измъкнаха. А арестуваните минаха с малки присъди и понякога след затвора бързо се връщаха към ядрена контрабанда, установи АП.

Честите опити за незаконна търговия с радиактивни материали сигнализират за преуспяващ черен пазар в един обеднял ъгъл на Източна Европа, в покрайнините на бившия Съветски съюз.

Молдовската полиция и съдебните власти са забелязали отслабване на сътрудничеството между Русия и Запада. Това според тях означава, че е много по-трудно да се знае дали престъпници превозват част от обширните руски запаси от радиоактивни материлали.

«Докато контрабандистите мислят, че могат да правят много пари без да бъдат хванати, те ще продължат», каза Константин Малик, един от молдовските следователи.

«Арестите, извършени от молдовските власти през 2011 г. за опити за контрабанда на ядрени материали са добър пример за това как Молдова върши своята част от работата.» каза Ерик Лунд, говорител на бюрото на Държавния департамент по неразпространение на ядрените оръжия.

«Чували ли сте за уран?»

Малик бил 27-годишен полицейски служител, когато през 2009 г. за първи път се натъкнал на ядрения черен пазар. В Кишинеу той имал информатор, който помагал на полицията да разбие мрежа за фалшифициране на евро, проточваща се от Черно море до Неапол.

Информаторът, бизнесмен на възраст, случайно споменал, че негови познати периодично му предлагат радиоактивни материали. «Чували ли сте някога за уран?», попитал той Малик.

Младият следовател попълнил знанията си за урана в Гугъл и бил ужасен, по думите му «не само за една страна, а за човечеството».

В първото негово следствие трима души били арестувани на 20 август 2010 г., след продажбата на образец – отрязано парченце от цилиндър от обеднен уран. Той трудно би станал за бомба.

Малик транспортирал иззетият материал в кибритена кутийка на пътническото място в колата си. Не му дошло наум, че уран се държи в специален контейнер.

Агентите на ФБР били сащисани, когато той просто им подал кутийката с гола ръка: «Вземете я». «Ти си луд!», възкликнали те.

Безплатен плутоний

Няколко месеца по-късно бившият информатор на КГБ Теодор Четрус, потърсил източника на Малик, молдовския бизнесмен. Казал му, че има уран за продажба, но търси близкоизточен купувач.

Този път ставало дума за високообогатен уран, изотоп, който става за ядрена бомба. Умен и предпазлив, Четрус живеел в разнебитена къща в малко село на границата на Молдова с Украйна. В случая той бил просто посредник, но имал и собствена цел, продиктувана от омраза към Запада.

«Той много пъти каза, че това вещество трябва да има реален купувачот ислямските страни, за да направят мръсна бомба», каза Малик.

Още в първите разговори информаторът потърсил и достъп до плутоний. Но веднага бил предупреден, че първо трябва да докаже дали е реален и сериозен купувач. С тази цел босът на Четрус решил да продава урана на пратки, като започне с мостра.

Договорили подробностите - Четрус продава 10-грамов образец от урана за 320 000 евро. Купувачът може да го изследва и ако го хареса, ще получава до килограм седмично на същата цена – смайващите 32 милиона евро за всяка доставка. А било говорено за общо десет килограма уран!

„За плутония – казал Четрус – ако докажат, че са сериозни хора, ще доставим образеца безплатно. Можете да използвате малко количество за да направите мръсна бомба.”


Реален купувач в Судан

Човекът зад сделката с уран, годен за бомби, бил Александър Агеенко, известен на своите хора като «Полковника». Имал руско и украинско гражданство, казва полицията, но живеел в отцепилата се от Молдова Приднестровска република.

През юни 2011 г. той уредил урановата размяна. Пратил преднестровски полицай да вкара урана в Молдова, а жена си Галина «да пазарува» в столицата й.

Тя пристигнала с Лексус GS-330, паркирала и получила от полицая зелена чанта с мострата. Междувременно Четрус проверил оставената му в банков сума от 320 000 евро, преброил банкнотите и със специален прибор се уверил, че не са белязани.

След като той взел урана от „Лексуса” и се върнал при информатора, полицията атакувала. Служителите с маски на лицата свалили Четрус на колене и му сложили белезници. Галина също била арестувана.

Но полицаят контрабандист успял да избяга обратно в Приднестровието, където молдовската полиция не би могла да пипне нито него, нито Полковника.

Арестите изненадали и ядосали Малик. Било планирано полицията ще допусне покупката на образеца, така че по-късно да задържи основната доставки и да арестува шефовте на мрежата. «Това което направиха беше просто спектакъл за медиите – казва той. – Изпуснахме голяма възможност.»

Проверките на задържания уран потвърдили, че той е високо обогатен и би могъл да се използва в ядрена бомба. Освен това те го свързали с два предишни случая с уран, зад които изглежда стои също Полковника.

Обискирана била селската къща на Четрус. След документите Малик намерил челтежи за мръсна бомба. И по-лошо –доказателства, че Четрус подготвял и друга сделка за продажба на ядрен материал.

Следователите намерили договори със судански доктор, наречен Йосиф Фейсал Ибрахим за бойни хеликоптери и бронирани машини.Имало и копие от паспорта на Ибрахим, тъй като Четрус се опитва да му издейства молдовска виза.

Прибързани арести пресекли и тази сделка, но изглежда, че тя е стигнала доста далеч. Юрист, работел за престъпната мрежа, е пътувал до Судан, казват служители. Но властите не могат да определят кой стои зад Ибрахим и защо той търси материал за ядрена бомба.

Последиците от този епизод? Галина Агеенко получила лека 3-годишна присъда, защото има малко дете, а Четрус бил осъден на 5 години затвор. Издадени били документи за търсене чрез Интерпол за Полковника и избягалия приднестровски полицай. Молдовски служители допускат, че Полковника е заминал със сина си в Русия през Украйна.


Невидими микрофони в ризата

В средата на 2014 година, информатор казал на Малик за две отделни групи, едната предлагаща уран, а другата цезий. Молдовската полиция се обърнала пряко към ФБР, което подкрепило нейните операции.

Малик доброволно поискал да работи под прикритие, като представител на близкоизточен купувач. Не бил особено обучен за това и се борел с нервите си, прибягвайки до чашки водка преди всяка среща. Отивал без оръжие.

ФБР го снабдило със специална риза, която има микрофони втъкани в плата, ака че дори обиск не можел да ги разкрие. Предоставен му бил «Мерцедес» S клас, за да изглежда като гангстер.

Това свършило работа. В един момент нищо не подозиращият контрабандист съобщиле че неговата банда има достъп до остаряла руска система ракети, способни да носят ядрени бойни глави. Човекът казал, че можел да придобие две ракети R29 за изстрелване от подводници, както и техническа документация за тяхното използване.

По същата схема както през 2011 г., разследването продължило докато мостра от 200 грама необогатен уран била разменена за 15 000 долара на 3 декември 2014 г. Шест души бли арестувани, петима се укрили.

Малик е разтревожен от това, което му изглежда като „въртяща се врата” за контрабандисти. Трима престъпници, участвали в новия случай, са били сред арестуваните при предишни разследвания. Двама излежали кратки присъди и незабавно се върнали в контрабандната мрежа. Третият не бил друг, а човекът, който насочил Четрус към уранови сделки.

Властите успели да проследят новия уран за продажба до адрес в Украйна. Но макар че съобщили на властите там, не получили отговор.

***

Четвъртото следствие приключила в началото на тази година, след като в клуб „Кокос” залозите станали ясни. Посредникът Гросу, предипредил, че неговият доставчик на цезий е пенсиониран офицер от Федералната служба за безопасност и че има репутацията на брутален човек.

При какъвто и да било проблем, рекъл Гросу на заредения с микрофони информатор, „Те ще ни изправят всички до стената и ще ни застрелят”. А шефовете му изрично искали цезият да достигне ИДИЛ: „Там ще знаят какво да правят с него”.

Продавачите твърдели, че имат скрито огромно количество цезий 137, който може да се използва да се направи мръсна бомба. Както и в предишни случаи, те настоявали купувачите да докажат, че да сериозни, като първо получат мостра от по-малко радиоактивния цезий 135.

Полицейската акция била на 19 февруари. Гросу и двамина други били арестувани. Заподозреният служител на ФСБ и оставащите количества цезий изчезнали.

***

Не е ясно дали молдовските случаи са показателни за широко разпространена ядрена контрабанда.

„Би било дълбоко обезпокояващо, ако терористични групи са способни да проникнат в мрежите на организираната престъпност, за да получат материали и умения, необходими за направата на оръжия за масово унищежение”, каза Ендрю Уебър, бивш помощник секретар по отбраната на САЩ, който допреди година е работил против разпространението на ядреноте оръжия.

На 28 май ФБР тържествено награди Малик и неговите хора за двете последни разследвания. Но след това екипът му беше разпуснат по политически причини и заради вътрешни борби в полицията.

Петгодишната присъда на Четрус трябваше да изтече идната година. Но той е бил освободен през декември, излежавайки едва три години за опита си да продаде ядрена бомба на враговете на Съединените щати, пише в заключение разследващият журналист на АП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!