Руската авиация разширява кампанията си в Сирия (видео)

OFFNews 04 октомври 2015 в 14:02 3562 12

Руската авиация разширява кампанията си в Сирия

Руските военни самолети са ударили 10 позиции на "Ислямска държава" в Сирия, съобщи руското министерство на отбраната. През изминалото денонощие руските военновъздушни сили са разширили кампанията си и са извършили 20 полета. По официални данни при ударите са разрушени тренировъчен лагер на джихадистите както и фабрика за сглобяване на колани с експлозиви, използвани за самоубийствени атентати.

По-рано от генералния щаб на руската армия съобщиха, че най-силно засегнати от руските удари са позициите на "Ислямска държава" в района на град Рака.

"Разузнаването ни установи, че бойците губят контрол над района. В редиците им се забелязва паника и вече има дезертьори. Около 60 наемници са напуснали позициите си и се опитват да се върнат в Европа", заяви ген. Андрей Картаполов, началник на Главното оперативно управление на Генералния щаб.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отново заяви, че руските удари в Сирия се извършват напълно "прозрачно", а премиерът Медведев повтори позицията, че Москва се защитава от тероризма зад граница.

В същото време, в интервю за радио "Дойчландфунк"1 германският канцлер Ангела Меркел заяви, че в Сирия е необходима военна намеса, въпреки че така няма да се сложи край на гражданската война. 

Ще ни трябват военни усилия, но те няма да доведат до решение. Трябва ни политически процес, който досега не върви особено добре, обясни тя.

Според Меркел президентът Башар Асад трябва да участва в преговорите за намиране на мирен изход от кризата.

Това не означава, че не виждаме ужасните, които Асад е вършил и продължава да върши с касетъчните бомби, които пуска срещу собствения си народ. Но, за да постигнем политическо решение, ни трябват представители както на сирийската опозиция, така и на управляващите в Дамаск, и на други, за да постигнем истински успех, смята германският канцлер.

Меркел изрази надежда, че политическият процес ще започне веднага и в него ще участват всички страни от региона както и западните държави.

Руските удари в Сирия бяха коментирани и от турския президент Реджеп Ердоган. Той предупреди Москва, че допуска "фатална грешка" с бомбардировките срещу "Ислямска държава". Британският премиер Дейвид Камерън отново заяви, че решението на руския президент Владимир Путин да започне военни действия в Сирия е "ужасна грешка".

"Те подкрепят касапина Асад, което е ужасна грешка както за тях, така и за света. Това ще направи региона още по-нестабилен", подчерта Камерън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!