Русия ще съди Франция за недоставени военни кораби

ОFFNews 23 октомври 2014 в 20:08 4245 21

Боен кораб

Снимка picture-alliance / Photopqr / Ouest France.

Боен кораб "Мистрал".

Ако договорът за френския кораб за транспортиране на хеликоптери „Мистрал” не бъде изпълнен, Русия ще започне дело срещу Франция за неустойка, съобщи РИА Новости.

Заканата идва от началник на президентската администрация в Русия Сергей Иванов.

„Ако договорът не бъде изпълнен, ще има обжалване пред съда и искане на неустойка по договора, като в целия цивилизован свят. Париж трябва да реши дали да уважи договора ни, или не”, подчерта той.

В началото на септември стана ясно, че Франция няма да достави поръчания от Русия боен кораб "Мистрал" заради случващото се в Украйна.

Сделката беше сключена през 2011 г. и струва 1,2 милиарда евро. Имайки предвид бавния икономически растеж на Франция, застрашаването на толкова голяма инвестиция чрез недоставянето й не е било лесно решение за Париж, коментира "Дойче веле".

Първият от двата бойни кораба хеликоптероносачи "Мистрал" трябваше да бъде доставен на Москва през октомври. Септември бе съобщено, че на кораба даже имало руски войници, които се учили как да боравят с него. Вторият кораб беше предвиден за следващата година.

Франция отнесе международната критика за сделката заради позицията на Кремъл относно кризата в Източна Украйна.

В началото на август Германия оттегли правителственото одобрение за довършването на износа на военен полеви симулатор за Русия. Берлин замрази сделката, след като Русия анексира Крим по-рано тази година. Сделката почти беше приключила, когато бе замразена, и струваше около 100 милиона евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!