Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Русия обмисля да легализира „зелените човечета“

OFFNews 23 октомври 2014 в 11:57 7529 11

Снимка Reuters

"Зелените човечета" в Украйна

Русия обмисля да официализира частните войници, каквито участваха в боевете в Украйна и станаха известни като „зелените човечета", съобщи „Ведомости“.

За официализирането на частните военни компании в Държавната дума вече е внесен законопроект. Негов автор е депутатът от „Справедлива Русия“ Генадий Насовко.

Според законопроекта частните военни компании ще могат да предлагат услуги от военен характер – разминиране, охрана на кораби от пирати, алтернативно уреждане на военни конфликти, както за руски, така и за чуждестранни клиенти.

Частните войници ще могат и да обучават силите за сигурност, да охраняват държавни учреждения и длъжностни лица.

Законопроектът предвижда частните военни компании да са под контрола на Федералната служба за сигурност.

С приемането на този законопроект руските военни, подали оставка, или съкратените военни ще могат да си намерят работа, обяснява предложението си Генадий Носовко.

Предложението е почерпило идеи от световния опит и най-вече на този от САЩ, където частните войници печелят сериозни пари и се изявяват дейно на геополитическо равнище, подчерта Носовко.

Те охраняват петролопроводи, а сега изпълняват и функции, недостъпни за въоръжените сили на страните, каза Носовко.

В момента наемничеството според руските закони е престъпление, а по света много се търсят руски военни специалисти, допълни той.

Армията не бива да се принуждава към осъдителни действия, но една частна структура тихомълком може да направи нещо за благото на държавата, без да излага на показ самата държава, коментира военният експерт Анатолий Циганок.

Руският президент Владимир Путин обяви през 2012 г., че може да се помисли за създаването на частни военни компании в Русия, а вицепремиерът Дмитрий Рогозин посочи, че тази идея вече се обмисля на високо равнище.

В Русия вече има частни военни компании, които са успели да заобиколят закона. Те предлагат единствено услуги извън страната и съхраняват извън пределите на Русия оръжията си.

Ние не участваме във въоръжени конфликти като наемници и не консултираме организации и групировки, които имат отношение към терористични организации, обясни директорът на една от тези компании - „РСБ-груп“, Олег Криницин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews