Русия нанесе първи въздушни удари в Сирия (обновена)

OFFNews 30 септември 2015 в 14:24 11270 53

Русия нанесе първи въздушни удари в Сирия, съобщи CNN по информация на високопоставен източник. Руската авиация е бомбардирала позициите на „Ислямска държава” близо до град Хомс. 

Информацията беше потвърдена и от руското Министерство на отбраната. 

Руските власти са предупредили САЩ да не пускат свои военни самолети над Сирия, макар че не са дали конкретна информация за това къде планират да нанесат атаки.

Русия е изпратила бойна авиация в Сирия след искане от страна на Дамаск, съобщи по-рано РИА Новости, позовавайки се на пресслужбата на сирийския президент Башар Асад.

От Кремъл подчертаха, че изпращането на бойна авиация в Сирия не противоречи на международното право и в пълна степен отговаря на националните интереси на Русия.

Всички международни партньори на Русия ще бъдат информирани за операцията, която ще има временен характер, допълниха оттам.

„Конфликтът в Сирия има дълбоки корени, той е обусловен от различни причини – и от междудържавни, и вътрешнополитически, и религиозни причини, както и от междуетнически противоречия, които се обостриха в резултат на безцеремонното вмешателство в региона отвън. Отчитайки всички тези обстоятелства, ние, разбира се, не смятаме да се впускаме в този конфликт с главата напред, както се казва“, коментира Владимир Путин.

По-рано днес руският парламент одобри предложението на президента Владимир Путин за използването на военна сила в Сирия.

Изпращането на руска авиация в Сирия става дни след разговорите на върха на ООН за Сирия и за спирането на войната там, както и след среща на четири очи между Путин и американския му колега Барак Обама.

Двамата отказаха да дадат изявления след срещата, но по-късно обявиха, че има много допирни точки във виждането им за случващото се в Сирия, макар и да има някои кардинални разлики.

Путин е на мнение, че борбата срещу "Ислямска държава" минава през подкрепа за сирийския президент Башар Асад. Водената от САЩ коалиция срещу джихадистите пък е против режима на Асад. 

Миналата седмица стана ясно, че Русия е изпратила в Сирия 28 военни самолета, както и оръжия, а в страната има и руски военни, които приемат доставките и обучават сирийската войска. Информацията беше първоначално отречена, а след това потвърдена от руските власти, които заявиха, че Русия никога не е крила подкрепата си за Асад, както и това, че доставя оръжия в Сирия. 

Руският президент Владимир Путин тогава обяви, че за момента Русия не смята да се намесва пряко във военните действия в Сирия, но ако Дамаск поиска помощ, предложението ще бъде обмислено. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!