Русия блокира опозиционните сайтове

OFFNews 13 март 2014 в 21:21 6181 14

Руският държавен орган за медийно регулиране Роскомнадзор блокира достъпа на територията на страната до сайтовете Grani.ru, Kasparov.ru, "Ежедневный журнал" и блога на опозиционния политик Алексей Навалний.

В прессъобщение на Роскомнадзор се уточнява, че забранените сайтове са публикували "призиви за противозаконни дейности и участие в масови мероприятия, провеждани в нарушение на установения ред".

Адресите на цензурираните медии са: www.grani.ru, www.kasparov.ru, www.ej.ru, http://navalny.livejournal.com.

По информация на руската редакция на Би Би Си част от водещите интернет провайдъри в Руската федерация са блокирали и достъпа до сайта на радио "Эхо Москвы" (www.echo.msk.ru), тъй като в него има линкове към блога на Алексей Навални.

Вчера главният редактор на една от най-популярните рускоезични онлайн медии Lenta.ru Галина Тимченко беше уволнена от собственика на сайта Александър Мамут.

Роскомнадзор изпрати писмено предупреждение до Lenta.ru, че на сайта е публикуван линк към материал с екстремистко съдържание.Става дума за линк към интервю с лидера на "Десен фронт" Дмитрий Ярош, озаглавено: "Рано или късно сме обречени да воюваме с Московската империя". Ако в рамките на 12 месеца Lenta.ru получи второ предупреждение от Роскомнадзор, сайтът ще бъде заличен.

Няколко часа след уволнението на Тимченко 39 души от екипа на Lenta.ru подадоха молба за напускане: 32 журналисти, всички петима фоторедактори и двама сътрудници на административния отдел. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!