Роднини на загинали в полет MH17 ще съдят Украйна

OFFNews 21 септември 2014 в 16:17 9006 17

Снимка AFP.

Роднини на германци, загинали в сваления малайзийски самолет MH17, ще съдят Украйна и президента й за престъпна небрежност, защото не са затворили въздушното пространство на страната, съобщи адвокат на близките.

Елмар Гиемула, адвокат и професор по авиационно право, който представлява трите немски семейства, заяви, че ще съди Киев в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

"Всяка страна носи отговорност за сигурността на своето въздушно пространство. Като държи въздушното си пространство отворено за самолети на други държави, държавата се ангажира с безопасността им. Ако не може да ги защити, тя трябва да затвори небето си", пише той в позиция до AFP.

Адвокатът смята да съди украинското правителство и президента Петро Порошенко за 298 убийства по небрежност и да изиска обезщетение заради нанесените болка и страдание на близките от 1,3 милиона евро на жертва.

Според него искът няма да засяга Русия, тъй като свидетелствата за вината й не били доказани, но в бъдеще може и да заведе дело срещу Москва.

Самолетът беше свален на 17 юли тази година, като всички 298 души на борда загинаха. 193 от тях бяха холандци, а 4 немци.

Докладът на холандския екип от експерти, който анализира катастрофата, заключи, че самолетът е бил свален от противовъздушна ракета. Киев и Западът обвиниха проруските сепаратисти, че са изстреляли фаталната ракета земя-въздух "Бук", която е била доставена от Русия, но Москва отрече.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!