Риск за доставките на руски газ за Европа

OFFNews 24 февруари 2015 в 11:14 7443 32

Снимка ТАСС

Русия спира газа за Украйна след два дни, защото Киев не е изплатил навреме предплатата за доставки на синьо гориво, съобщи директорът на „Газпром“ Алексей Милер.

В момента има само 219 млн. кубически метра предплатено гориво. Прехвърлянето на средства от „Нафтогаз“ за „Газпром“ отнема около два дни. Обема на заявката за Украйна е 114 млн. кубически метра, така че след два дни доставките ще спрат напълно, което ще създаде риск за транзита на газ за Европа, допълни Милер.

В понеделник „Нафтогаз“ излезе с изявлението, че Русия е нарушила Брюкселските споразумения като не е изпълнила заявката за доставка на газ за Украйна, за който е заплатено предварително. От компанията се обърнали към „Газпром“ за обяснение защо заявките за доставка на газ за 22 февруари не са изпълнени.

Вместо заложените в договора 114 млн. кубическа метра „Газпром“ ни достави само 47 млн. кубически метра, заяви говорителя на „Нафтогаз“ Альона Осмоловская.

По думите й на 19 февруари Украйна е подала заявка за доставка на 114 млн. кубически метра газ, а според договора доставката е трябвало да се осъществи в рамките на две денонощия след заявката.

На 19 февруари от „Нафтогаз“ са предплатили за получаването на 454 млн. кубически метра газ, а на 23 февруари предплатения баланс е от 287 млн. кубически метра, допълват от компанията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!