Референдум в Гърция на 5 юли за исканията на кредиторите

OFFNews 27 юни 2015 в 09:07 8540 25

Алексис Ципрас.

Гърция ще проведе референдум на 5 юли относно предложенията на кредиторите за реформи в страната, съобщи премиерът Алексис Ципрас, цитиран от световните агенции.

Премиерът също така обяви решението си да поиска отлагане с няколко дни на срока за погасяване на кредита пред МВФ в размер на 1,6 милиарда евро. Срокът изтича на 30 юни.

„Предложенията очевидно нарушават европейските правила и основните права на работа, равенство и достойнство, като показват, че целта на някои партньори и институции не е приемливо споразумение за всички страни, ами унижението на цял един народ”, заяви Ципрас.

Вчера стана ясно, че Атина отхвърли предложението на международните кредитори, защото исканите към него реформи водят до рецесия, а предлаганите пари са недостатъчни, обясниха от гръцкото правителство.

По-рано днес ЕС и Международния валутен фонд предложиха на Гърция удължаване на спасителната програма за страната с 5 месеца и финансова помощ в размер на 12 млрд. евро, ако Атина се съгласи на серия реформи и бюджетни мерки.

Кредиторите бяха готови да отпуснат 1,8 млрд. евро, веднага щом гръцкия парламент гласува споразумението. Тази сума може да помогне на страната да избегне дефолт и да върне на МВФ заема от 1,5 млрд. евро, който е с падеж на 30 юни.

Германският канцлер Ангела Меркел призова гръцкия премиер Алексис Ципрас да приеме предложението, което определи като „щедро“.

Предложените средства са твърде малко за 5 месеца, категорични са от гръцкото правителство.

Според гръцкото правителство обаче ако планът на международните кредитори бъде приет, това ще задълбочи кризата в страната и след кратък период от време ще доведе до нови кризисни преговори. Оттам посочиха, че ако се приеме предложението на кредиторите, това ще означава спад на БВП с 26% и намаляване на приходите с 40%.

В същото време стотици гърци излязоха на протест в центъра на Атина. Те се обявиха против предложението на кредиторите и настояха правителството да го отхвърли.

Протестиращите обявиха, че в противен случай животът с Гърция ще поскъпне много и ще се отрази и на туризма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!