Разоръжаването на Сирия започна

Елица Мартинова 07 октомври 2013 в 07:59 2645 2

"Уникредит" заподозряна, че подпомага незаконно ядрената програма на Иран. Снимка БГНЕС

Кампанията по обезоръжаване на Сирия е започнала, съобщиха източници от ООН, цитирани от АФП.

Първият ден е програмата бе неделя. Експерти вече се извършили процедури по унищожение на бойни глави на ракети с ядрен заряд, въздушни бомби и техника за смесване.

Макар унищожението на атомните оръжия на практика да се изпълнява от сирийски служители, техните действия се наблюдават внимателно от международни инспектори. Държавният секретар на САЩ Джон Кери обяви, че Сирия заслужава признание за това, че спазва обещанието си.

„Експертите използваха оксижени и ъглошлайфове, за да унищожат или направят негодни за употреба редица обекти“, се казва в съобщението на ООН.

Програмата по обезоръжаването на Сирия трябва да приключи до седмица. Президентът Башар Асад се съгласи да предаде предаде ядрените си оръжия, след като в края на август в столицата Дамаск бе извършена мащабна химическа атака, след която загинаха стотици цивилни, сред които – жени и деца.

През следващите седмици Сирия бе заплашена от военни удари, като готовност за нанасянето на такива изразиха САЩ и Франция. За да избегне намесата, правителството на Асад се споразумя със световните сили да предаде ядреното си оръжие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!