РИА: Американското оръжие за Украйна минава през България

"В Украйна влизат и опасно оръжие и боеприпаси, произведени във Вазовските машиностроителни заводи"

OFFNews 02 октомври 2015 в 11:02 4311 23

Снимката, използвана от РИА за материала на автора й Александър Хроленко за България

САЩ предоставят смъртоносни оръжия на Украйна въпреки официалните изявления, че това не е така. Вашингтон вече е предал на Киев около 200 снайперистки и 400 щурмови винтовки, както и около 200 ръчни гранатомета с боеприпаси към тях. Те са стигнали до Украйна транзитно през България, пише руската информационна агенция РИА "Новости"

Вероятната цел на подобни действия от САЩ е да ги подготвят за дълъг конфликт с Русия.

Самите американци няма да воюват - те ще го направят чрез ръцете на украинците.

Фактът, че САЩ прехвърлят смъртоносни оръжия в Украйна поражда сериозно безпокойство, пише още агенцията, предавайки подробен текст на Александър Хроленко, наблюдател на „Россия сегодня“ („Русия днес“). Той твърди, че в Украйна влизат и опасно оръжие и боеприпаси, произведени във Вазовските машиностроителни заводи в Сопот.

Следва превод от статията на Хроленко с незначителни съкращения.

До неотдавна България и Украйна се намираха на международния оръжеен пазар в положение на партньори – конкуренти. Военно-техническото сътрудничество между страните беше по-изгодно за Украйна, в която българите често придобиваха резервни части и въоръжение за своята авиационна и бронетанкова техника (от складовете на министерството на отбраната), транспортни самолети и хеликоптери – за по-нататъшно препродаване в страни от Азия и Африка.

С началото на антитерористичната операция в Донбас през пролетта на 2014 година България остана за Украйна легален канал за прехвърляне на отбранителна продукция, обаче с помощта на американските партньори превключи на обратна тяга.

Още през декември 2014 година прес-службата на концерна „Укроборонпром“ (съкращение от „Украинска отбранителна промишленост“) съобщи, че представители на фирмата „Укринмаш“ (това е водещият специзносител на държавния концерн) са подписали договор с американската компания производител на огнестрелно оръжие Barret Firearms. Оръжието е било предназначено за Службата по сигурност и за Националната гвардия на Украйна (НГУ). Сроковете за изпълнение на поръчката бяха сведени до минимум, за да се получи по-бързо всичко необходимо. Впрочем, Barret Firearms е специализирана в производството на едрокалибрени снайперски пушки и оптически мерници за тях. Скоро станаха известни и подробности, невлезли в прессъобщението.

Съгласно експортния лиценз за продажба на американско оръжие за Украйна чрез българска фирма посредник, американската компания AMI Global Security (град Портленд, щат Орегон) е изнесла 52 заглушителя и 15 опаковки резервни части за снайперска пушка BarreT M107A1 на обща сума 502 940 долара. Заглушителите без винтовки изглеждаха странно. Със сандъчетата резервни части също не всичко беше в ред.

В доставката те са 15 броя, стойност 363 840 долара. Тоест един комплект е излязъл на получателя 24 256, докато най-скъпата комплектовка към прушка в САЩ се оценява на 15 хиляди долара. Единствена сходна по стойност стока на фирмата е прицел з нащно виждане (или топловизорен прицел). Самите пушки са стрували на купувача 7,5 милиона долара (те вероятно са превозени по друг път).

Като официален посредник в сделката е посочена българската фирма Bulcomers KS Ltd (град София), като краен ползвател – Националнта гвардия на Министерството на вътрешните работи на Украйна. Още 15 такива произведени в САЩ снайперски винтовки Barret M107A1 с калибър 12,7х99 мм, според информация в „Бялата книга – 2014“ са били получени от Министерството на отбраната на Украйна. Тези пушки трудно могат да се отнесат към отбранителното въоръжение. Калибър 12,7 милиметра, прицелна далекобойност 1800 метра.

Доставки на летално оръжие в Украйна директно от САЩ биха нарушили споразуменията от Минск и гарантирано ще привлекат вниманието, а България е член на НАТО, в нея товарът няма да предизвика подозрение. От България в Украйна заглушителите могат да заминат вече като резервни части за автомобили.

Украинската страна е получила вече около 200 снайперски и 400 щурмови пушки, както и около 200 ръчни гранатомета с комплекти боеприпаси към тях. (Появилите се пресата съобщения за доставки на БМП „Мардер“ и минохвъргачки „Тунджа“ от България в Украйна не бяха потвърдени.)

По аналогична схема и чрез същия български посредник въоръжените сили на Украйна са купили през декември 2014 година два безпилотни авиационни комплекса KS-1 (т.е. дронове) на сума 714 хиляди щатски долара.

За други покупки на летално оръжие от Украйна в чужбина съобщи на 28 септември 2015 година във Фейсбук шефът на Министерството на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков: „Постъпи ново въоръжение за подразделенията на НГУ, работещи против групите за пробив на нашите отбранителни линии и против вражеските ДРГ“ (т.е. диверсионно-разузнавателни групи). Става дума за снайперските пушки BarreT M107A1 с мерници „Leupold MR 4-5-14”. Друга новост, готвена – по мнението на Аваков - „за танковете и БТР-ите на агресора“, сега трябва да стане „реактивната противотанкова граната DRTG-73”. Министърът даже привежда кратко описание на нейното действие:

„Боеприпасът е предназначен за пробиване на броня с активна (динамична) защита, състояща се от пластини ВВ с понижена мощност. Изстрелът е тандемен, т.е с два разположени едни зад друг кумулативни заряда, действащи последователно. Първият, с калибър 55 мм, разрушава динамичната защита, вторият от 105,5 мм пробива броня с дебелина до 700 мм“.

Съобщението на Аваков косвено потвърждава появата у украинските силови структури на боеприпаси за ръчен противотанков гранатомет РПГ - 7В, липсващи по-рано в складовете на Министерството на отбраната – ОГ-7В (ВЕ, ВМ, ВМЗ) с 40-милиметрова осколочна граната ОГ-7 (Е, М, МЗ) и ГТБ-7ВМ (ВС) с термобарична граната ГТБ-7М (С), както и появата на реактивни гранатомети за еднократна употреба РПГ (ОПГ) - 22.

Всички те, както и споменатият от Аваков еднократен реактивен тандемен гранатомет DRTG-73 с граната TG-73, се произвеждат от българското предприятие „Вазовски машиностроителни заводи“ АД (град Сопот), откъдето се и внасят в Украйна заедно с другите доставки на оръжие и военна техника американско производство.

Фактите говорят, че България срещу пари от САЩ произвежда боеприпаси за украинската армия, а Полша, Унгария и Чехия са готов да участват в подобни схеми.

По думите на изпълнителния директор на „Вазовските машиностроителни заводи“ Иван Гецов за първите 8 месеца на 2015 г. е реализирана продукция за 40 милиона лева (20 милиона евро) и се очаква подписване на договори за още 100 милиона лева (50 милиона евро), докато през 2014 година предприятието е успяло да спечели само 75 милиона лева.

При това през юли 2015 г. в завода допълнително са набрали работници за производството и са разконсервирали два цеха.

През лятото на 2015 г. при взрив по време на изпитания на полигона Анево (принадлежащ на „ВМЗ“ АД) загина един и бяха ранени двама американски граждани, както и двама българи. Съобщаваше се, че американците купуват оръжие за групи от сирийската опозиция, воюващи против ИДИЛ, обаче остана неизяснено къде са отишли изпробваните гранатометни боеприпаси.

Министерството на външните работи на България още в началото на 2015 г. Заяви, че не обсъжда възможност за доставка на оръжие в Украйна и че преговорите там ще доведат до уреждане на положението. Обаче реалността се оказа друга. България не по-малко от 20 години се използва за различен род оръжейни сделки в случай, когато е необходимо всичко да остане скрито-покрито.

Властите на Украйна неведнъж са се обръщали към САЩ и други страни с молба за доставка на оръжие. Москва приканва Вашингтон да се въздържа от планове за доставки, тъй като такава стъпка би довела само до ескалация на конфликта. Против оръжейни доставки за Украйна се изказаха и повечето европейски политици.

Американски експерти от Атлантическия съвет, института „Брукингс“ и Чикагския съвет по международни отношения написаха доклад, публикуван на 2 февруари т.г. Авторите смятат, че за Вашингтон е необходимо да окаже пряка военна помощ на Киев: „Смъртоносната отбранителна военна помощ трябва да съдържа леки противотанкови ракети“. И още: „Западът трябва да... повишава риска и цената за Русия в случай, че тя възобнови каквито и да било големи настъпателни действия... По такъв начин Украйна ще съумее да се защити по-добре“.

Военната помощ, от която се нуждае Украйна се оценява от авторите на милиарди долари.

В последните месеци САЩ не са отричали и не са потвърждавали възможността да доставят оръжие за Украйна. Но според помощник държавния секретар Виктория Нуланд те разглеждат различни варианти за помощ и смятат „да действат според обстоятелствата“, пише в заключение Александър Хроленко.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!