Пътят към Еверест осеян с лайна

ОFFNews 04 март 2015 в 10:35 25279 17

Твърде много лайна и урина остават след катерачите на връх Еверест. От това се оплака директорът на непалската асоциация по алпинизъм Анг Шеринг, цитиран от Би Би Си.

Това води до замърсяване и може да причини разпространение на зарази, опасява се той.

Катерачите от години оставят зад себе си подобни "следи". Те копаят дупки в снега за тоалетна и оставят изпражненията си там, възмущава се той.

Шеринг настоява непалското правителство да поиска от катерачите грижливо да почистват след себе си.

Повече от 700 катерачи и водачи прекарват почти по два месеца по планинските склонове всяка година - това е сезонът за катерене в планината, който започва тази седмица и приключва през месец май. През останалото време от годината метеорологичните условия са твърде лоши.

Някои от катерачите носят "тоалетни" торбички за еднократна употреба, които използват в по-високите лагери. В базовия лагер има специални тоалетни палатки, в които има специални "тоалетни", които могат да бъдат изнесени извън планината и изпразнени безопасно. Но по-високите лагери, между базовия лагер и върха, нямат тоалетни.

Непалското правителство все още не е въвело специални правила за личния тоалет, но то се опитва да спре разрастването на отпадъците, оставяни по склоновете.

Нови правила означават всеки катерач да връща в базовия лагер плик с 8 кг фекалии. Смята се, че това е количеството изпражнения на един човек през двата месеца в планината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!