Путин утвърди руската "Визия 2020": НАТО остава основна заплаха

Юлиан Христов 26 декември 2014 в 16:16 14485 36

Путин утвърди руската

Руският президент Владимир Путин утвърди новата военна доктрина на страната. Стратегическият документ е с хоризонт до 2020 година и в него са посочени основните заплахи пред страната.

Като основна заплаха е посочено разширяването на влиянието на НАТО. Руската Федерация смята за опасно приемането на нови членове в алианса, които граничат с територията ѝ. Според документа като заплаха се възприема и разполагането на чуждестранни войски в близост до Русия, включително и в акваторията на Черно море, а също и "териториалните претенции към Руската Федерация и нейните съюзници, намесата във вътрешните им работи", разширяването на противоракетния щит на НАТО на територията на Европа, усъвършенстването на високотехнологичните оръжия

Кремъл възприема като военна заплаха дори и демонстрацията на сила при провеждането на учения, както и активизирането на чужди военни части при частична или обща мобилизация. 

Следващите по значимост заплахи, според документа, са тези, свързани с глобалния тероризъм, както и информационната война и кибертероризмът.

Интересен момент в доктрината е, че се отчитат и вътрешни заплахи, като например опити за насилствена промяна на конституционния строй чрез политическа и социална дестабилизация, дезорганизация на държавните органи и важни военни обекти, които са част от информационната инфраструктура на страната. Като вътрешна заплаха се отчитат и дейности с "информационно въздействие" сред младото население на Русия, която има за цел да подрива "историческите, духовни и патриотични традиции в областта на защита на Родината". 

„В борбата на водещи държави в света за интересите си, се използваха типичните „недиректни действия" чрез използване на протестен потенциал на населението, радикални и екстремистки организации, военни частни компании. Както и усилване на настъпателния потенциал на НАТО към границите на Русия, при това активно се провеждат мероприятия по разгръщане на глобална система за противоракетна отбрана (ПРО)", се отбелязва в съобщение, разпространено от Кремъл.

В документа се отчита и това, че съвременните военни действия се провеждат паралелно с икономически и информационни похвати.

"Ядреното оръжие ще остане важен фактор за предотвратяване възникването на ядрени военни конфликти и военни конфликти с използването на конвенционални средства за поразяване (широкомащабни и регионални войни)", е записано в доктрината. Веднага след това обаче се уточнява, че в основата на политиката на Руската Федерация е недопускането на подобен конфликт, което се изразява в сдържаност при предприемането на действия с помощта на политиката и дипломацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!