Путин потвърдил участието на руски военни в конфликта в Сирия

OFFNews 05 септември 2015 в 16:18 19262 36

Снимка EPA, архив

Русия осигурява сериозно обучение и логистична подкрепа на сирийската армия, обяви руският президент Владимир Путин и с изявлението си потвърди за първи път въвличането на Русия в гражданската война в Сирия, пише британският в. "Телеграф".

Коментирайки съобщения, че руски бойни части са разположени в Сирия, руският президент заяви, че е твърде рано да се води такава дискусия, но не той не изключва такава стъпка в бъдеще.

"Твърде рано е да се каже, че сме готови да направим това днес. Но ние вече оказваме на Сирия сериозна подкрепа, като осигуряваме оборудване и обучение на войници, с нашите оръжия", заяви Путин по време на икономически форум във Владивосток, цитиран от държавната информационна агенция РИА.

"Наистина искаме да създадем някакъв вид международна коалиция, за да се борим с тероризма и екстремизма. С тази цел провеждаме консултации с нашите американски партньори - аз лично съм говорил по тази тема с американския президент Обама", каза Путин.

Русия многократно е използвала правото си на вето в Съвета за сигурност, за да подкрепя Башар ал-Асад във войната, която продължава четири години и половина и за която се смята, че е отнела живота на около 250 000 души. Русия осигурява оръжие на сирийското правителство от години, което оправдава с необходимостта за борба с "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ).

Миналата седмица сирийската държавна телевизия излъчи кадри, които показват използването на  БТР-80 в битка. Във видеото са заснети войници, които си предават инструкции на руски език.

Повечето анализатори казват, че подкрепата на Путин за Асад е строго политическа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!