Путин и Порошенко се ръкуваха в Минск

OFFNews 26 август 2014 в 16:30 8966 11

Путин и Порошенко се ръкуваха в Минск

Президентите на Русия и Украйна се срещнаха днес в Минск за провеждането на ключови преговори за решаване на конфликта между двете страни. Преди началото на срещата Владимир Путин и Петро Порошенко се ръкуваха

"Украинската криза не може да се решава с употребата на сила", заяви преди началото на срещата руският президент Владимир Путин.

По думите му срещата на лидерите на страните от Митническия съюз с президента на Украйна и представители на ЕС е добра площадка за обсъждане на въпросите за сътрудничество с Киев.

„Този формат Митнически съюз-Украйна с участието на представители на Евразийската икономическа комисия и ЕС представлява добра възможност за обсъждане на въпросите , касаещи последствията от подписаното от Украйна Споразумение за асоцииране с ЕС в контекста сътрудничеството между Киев и държавите от Митническия съюз”, заяви Путин.

От своя страна президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че на преговорите в Минск се решава съдбата на Европа и света.

Той подчерта, че в резултат на днешните преговори трябва да остане разбирането, че Украйна трябва да запази своя суверенитет и целостта си. Той изрази готовност за обсъждането на различни варианти за изход от текущата криза в Украйна.

„Световната общност вече премина етапите на конфронтация, сдържане и изолация и имаше много възможности да се убеди в това, че този път не води до никъде. Бъдещето е в уважаването на нормите на международното право, добросъвестното изпълнение на поетите отговорности и развиването на взаимноизгодното сътрудничество. Разбирам, че всички въвлечени в ситуацията играчи биха искали да излязат от нея достойно. Готови сме за обсъждането на различни варианти, които да обезпечат такава стратегия за изход, за мирно бъдеще за Украйна и Европа”, заяви Порошенко.

Малко по-рано днес той се срещна с с президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев, с върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън и президента на Беларус Александър Лукашенко.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!