Путин даде 30-дневен ултиматум на Украйна да плати на "Газпром"

OFFNews 19 април 2014 в 14:58 16844 17

Владимир Путин

Снимка ЕРА/БГНЕС

"Москва ще чака още месец за решаването на въпроса за изплащането на украинските газови задължения", съобщи Украинские Национальные Новости , позовавайки се на интервю на президента Путин пред руските медии.

Държавният глава е уверил, че позицията му около търговските отношения между Киев и "ГАЗПРОМ" няма нищо общо с кризата в Украйна.

"Ние не можем да чакаме вечно. И не можем да прехвърлим върху бюджета на Русия и на руския данъкоплатец това на една 45-милионна държава", коментира още президентът.

Държавният глава е казал още, че възнамерява да възнагради всички военнослужещи в Крим, които са участвали в референдума на 16 март, чрез който полуостровът се обяви за част от Русия.

Междувременно обстановката в Източна Украйна остава напрегната.

Хеликоптер прелетя днес над окупирания от сепаратистите украински град Славянск, за да разпръсне листовки със споразуменията от Женевската конвенция, постановяващи, че територията на Украйна е автономна и неприкосновена.

Вертолетът предизвика гнева на проруски настроените активисти и бе обстрелван с автоматично оръжие, съобщи "Обозреватель", позовавайки се на информация от ръководителя на Центъра за Военнополитически изследвания Дмитрий Тимчук.

По-рано днес стана ясно, че медиите в града са прекратили работа заради непосилните условия. Информацията бе съобщена от "Новости Донбас", откъдето се позоваха на сведения от Олег Зонтов - председател на градската организация на Националния съюз на журналистите.

"Репортерите в Славянск работят във военни условия. Прибират им техниката, заставят ги да предават флашките с материалите си", коментира Зонтов, който е и главен редактор на вестник "Славянските ведомости".

В събота вечер в Краматорск маскирани мъже са опитали да щурмуват барикадите, които сепаратистите са разположили край градския съвет. Лидерът на проруски настроените активисти Сергей Пономарьов заяви, че са успели да избегнат по-сериозни сблъсъци, благодарение на подкрепленията на сепаратистките сили, дошли от Славянск.

В събота следобед външният министър на Русия Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Джон Кери обсъдиха в телефонен разговор обстановката в Украйна. Двамата са обсъдили идеята за международно сътрудничество в преодоляване на кризата в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!