Путин даде надежда на беглеца от ЦРУ

01 юли 2013 в 23:37 2131 0

Снимка: БГНЕС
epa03013993 Russian Prime Minister Vladimir Putin speaks during his meeting with the ruling United Russia party's leadership in the Novo-Ogaryovo residence outside Moscow, Russia 24 November 2011. Parliamentary elections in Russia will be held on 04 December 2011. EPA/ALEXEY DRUGINYN MANDATORY CREDIT/RIA NOVOSTI /*** NO SALES NO ARCHIVES NOT FOR USE AFTER 24 DECEMBER 2011 *** NO SALES/NO ARCHIVES

Владимир Путин заяви, че Русия няма да предаде на САЩ Едуард Сноудън, но постави условия, при които бившият служител на ЦРУ може да остане в страната.

„Ако той иска да остане в Русия, трябва да прекрати дейността си, насочена срещу САЩ”, заяви Путин, цитиран от Ройтерс.

Сноудън "не е руски агент", каза още руският президент на пресконференция в Москва. Той отново увери, че руското разузнаване не работи с американския беглец, за който се предполага, че се намира в транзитната зона на московското летище "Шереметиево" осем дни след като пристигна от Хонконг. "Отговорно ви заявявам, че той не ни сътрудничи. Ние не работим с него", изтъкна президентът, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Ако поиска да остане тук - има едно условие: той трябва да прекрати дейността си, целяща да навреди на нашите американски партньори. Колкото и странно да прозвучи това от моята уста", заяви руският президент, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В отговор на въпрос за възможно предаване на Сноудън на САЩ, които настояват за екстрадирането му и го обвиняват в шпионаж, Путин подчерта, че Русия никога никого и никъде не е предавала и не смята да предава. "В най-добрия случай сме разменяли наши агенти, и то при определени условия", отбелязва руският президент.

Ако бъде върнат в САЩ, ще му бъде осигурен безпристрастен съдебен процес, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Патрик Вентрел, цитиран от АФП.

„Той продължава да е гражданин на САЩ и има съответните права, включително на свободен и справедлив съдебен процес”, посочи Вентрел. Според него преследването на Сноудън не е политически мотивирано. „Става дума за сериозни престъпления, той е допуснал сериозни нарушения на своите отговорности като човек, имащ достъп до секретна информация”, отбеляза представителят на Държавния департамент. Той допълни, че американското външнополитическо ведомство засега не разполага с информация, дали обвиняемият наистина е поискал политическо убежище в Русия.

 Според множество руски медии Сноудън официално е поискал политическо убежище в Русия. От негово име към консулския пункт на Министерството на външните работи на Руската федерация на летище „Шереметиево“, в неделя вечер се е обърнала Сара Харисън, адвокат и доверено лице на Сноудън.

 „Лос Анджелис Таймс“ пък пише, че Сноудън е подал документи за получаване на политическо убежище не само в Русия, но и в още 15 страни, след като подобна молба вече бе отхвърлена от властите в Еквадор. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови