Путин: Целта на Русия в Сирия е да подкрепи правителството на Асад

OFFNews 12 октомври 2015 в 12:26 3175 16

Снимка Россия 24

Единствената цел на Русия в Сирия е да подкрепи законното правителство на Башар Асад и да създаде условия за постигане на политически компромис в страната.

Това обяви в интервю за телевизия „Россия 24” руският президент Владимир Путин.

„От това изхождахме от самото начало и сега се занимаваме с това”, заяви Путин.

„Ние не виждаме разлика между шиити и сунити. Значителна част от нашето население изповядва исляма. Те също са граждани на Русия, както и християните, юдеите, и ние не правим разлика. В никакъв случай в Сирия не искаме да влизаме в междурелигиозните конфликти”, подчерта руският президент.

„Ние сме в постоянен конфликт с лидерите и знаем какво мислят. И още повече – ако не знаех какво реално мислят страните извън общите пропагандни клишета, може би нямаше да направим това”, коментира Путин в отговор на въпрос за подкрепа на сунитите от някои страни.

В неделя Русия порази 63 позиции на „Ислямска държава”. Ден по-рано бяха поразени 55 позиции на ИДИЛ, съобщиха руските власти.

Външната политика на Русия е миролюбива без всякакво преувеличение. Като се погледне картата на света и се види каква част от нея заема Русия, става очевидно, че на нас не са ни нужни нито чужди територии, нито чужди природни богатства. Русия си е самодостатъчна. Нямаме необходимост да воюваме и да сме в конфликт с някого. Още повече, през 1990 г. Русия беше инициатор на разпада на бившия Съветски съюз. Това беше общо решение , но основно беше решение на Русия. Затова ние нямаме никакво желание да създаваме отново империя, да пресъздаваме Съветския съюз, подчерта Путин.

Руският президент отговори и на критиките, според които руските самолети поразяват цели на опозицията, а не на „Ислямска държава”.

Да предположим, че вие знаете по-добре каква е ситуацията на територията на Сирия, там сте от повече от година незаконно, дайте ни цели и ние ще ги поразим. Но те отказаха. Не ми е понятно защо. Ако те действително знаят по-добре какво се случва и искат да се борят с тероризма, нека да назоват конкретни места, където се укриват терористи, къде са щабовете им. Какво по-лесно от това? Но до момента, за съжаление, не сме стигнали до такова ниво на съвместна работа. Но първите стъпки вече са направени, подчерта Владимир Путин.

„Нашите колеги в Европа и в Щатите казват, че се борят с тероризма, а реални резултати не виждаме. Още повече, в Америка беше закрита програмата за подготовка на така наречената Свободна сирийска армия. Планираха да подготвят 12 000 души. След това казаха, че ще подготвят 6000. Накрая подготвиха само 60 бойци, а реално с ИДИЛ воюват само 4-5 души. Похарчиха 500 млн. долара. По-добре да ни бяха дали на нас тези пари, щяхме да се разпоредим по-добре с тях от гледна точка на борбата с тероризма”, казва още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!