Путин: САЩ изнасят демократични революции. Обама: Русия крепи тирани

OFFNews 28 септември 2015 в 21:35 6114 22

Снимка kremlin.ru

В речта си на 70-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк руският президент Владимир Путин предложи "на основата на международното право да се създаде глобална антитерористична коалиция".

Путин направи аналогия с антихитлеристката коалиция - "да се сплотят най-различни сили, готови решително да противодействат на тези, които - както нацистите навремето - сеят зло и ненавист между хората".

Огромна грешка ще е да не се сътрудничи с режима в Дамаск. Само сирийските правителствени сили и кюрдските милиции се сражават смело срещу "Ислямска държава", твърди руският президент.

Износът на т. нар. демократични революции влошава ситуацията в съответните страни, но за съжаление продължава, заяви Путин, визирайки САЩ и техните съюзници за инциатори на "демократичните революции".

Той призова "онези, които са отговорни за създаването на сегашната конфликта ситуация в Близкия изток и са допуснали разпространението на тероризма, да понесат своята отговорност".

Путин призова за "уважение към различните държави" и се обяви "срещу налагането на единен модел на развитие".

Според руския президент украинската криза е резултат от логиката на усвояване на нови геополитически пространства.

Нямаше причини за разширяването на НАТО на Изток и усвояването на нови геополитически пространства не можеше да не доведе до сблъсък на интереси, каза Путин.

Обама: Русия подкрепя тирани

Същевременно американският президент Барак Обама разкритикува в речта си пред Общото събрание на ООН "подкрепата на някои страни за сирийския президент Башар Асад".

Асад е "тиранин, който избива невинни деца", каза Обама.

Визирайки позицията на Москва спрямо Асад, Обама разкритикува логиката на "определени държави да подкрепят тирани като Башар Асад под претекст, че алтернативата ще е по-лоша."

САЩ не са съгласни с тази логика, според която хора от типа на Асад трябва да останат на власт, защото алтернативата е още по-лоша, каза Обама.

Но същевременно подчерта: "САЩ са готови да работят с всички страни, в това число с Русия и Иран, за намиране на изход от сирийската криза".

Санкциите срещу Русия не са свидетелство за стремеж на САЩ да се върнат към Студената война. Светът обаче не може да не предприеме нищо, когато Русия нарушава безнаказано суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Ако няма последици за руското анексиране на Крим, то подобно нещо може да се случи на всяка друга страна от ООН, заяви американският президент.

Обама каза, че не може да става и дума за нагаждане към такъв апокалиптичен култ, какъвто изповядва "Ислямска държава".

Съединените щати няма да се извиняват и оправдават за това, че използват военната си сила като част от широка коалиция срещу тази организация, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!