Путин: Русия разширява военното присъствие в Атлантика

OFFNews 27 юли 2015 в 09:56 8862 25

Русия разширява военното присъствие в Атлантика и край Арктика

Снимка mil.ru

Президентът Путин бе в Балтийск за тържествата по случай деня на руския военноморски флот, където се проведе морски парад.

Засилване на присъствието в Атлантическия океан и при Северния морски път край Арктика са основните акценти в новата редакция на руската морска докртина. Новите текстове бяха одобрени от Владимир Путин, съобщава Асошиейтед прес. 

Днес на борда на фрегатата "Флотски адмирал на Съветския съюз Горшков" в руската военноморска база в Балтийск, Калининградска област беше проведено съвещание, на което, освен руският президент, са присъствали още заместник-премиерът Дмитрий Рогозин, министърът на отбраната Сергей Шойгу, командващият военноморския флот адмирал Виктор Чирков и други висши военачалници.

Главната цел на морската доктрина е да гарантира цялостна, последователна и ефективна морска политика на Русия, насочена към защита на държавните й интереси, посочил Путин на съвещанието, на което е била обсъдена и одобрена новата доктрина.
Повече подробности за новия документ разкри вицепремиерът Рогозин. Той отбеляза, че новата редакция на морската доктрина ще смени предишната, приета през 2001 г. с перспектива до 2020 г. Промените са наложени преди всичко от измененията в международната обстановка и от укрепването на Русия като морска държава, посочи той. Тя е изготвена с перспектива за 20 години напред.

Според Рогозин морската доктрина обхваща четири функционални направления - военноморска дейност, морски транспорт, морска наука и разработка на полезни изкопаеми, както и шест регионални направления - атлантическо, арктическо, тихоокеанско, каспийско, индоокеанско и антарктическо. Последното е добавено заради "много събития напоследък в този интересен за Русия регион".

Според Рогозин доктрината поставя основни акценти на атлантическото и арктическото регионално направление. Повишеното внимание към Арктика той свърза с ръста на значението на Северния морски път, което ще изисква възстановяването на флотилията от атомни ледоразбивачи, инфраструктура и повишено внимание към екологията.

Морската доктрина ще стане основа за подготовка на закон за управление на морската дейност, както и основа за подготовка на документи за кратко-, средно- и дългосрочно планиране на морската дейност. В съвкупност с военната доктрина, приета през 2014 г., тя създава база за подходите на държавата към осигуряването на стратегическите цели и интереси на нейната морска дейност, подчерта вицепремиерът.

Президентът Путин бе в Балтийск за тържествата по случай деня на руския военноморски флот, където се проведе морски парад.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews