Протест в Атина: „България показва пътя“

07 март 2013 в 18:09 5506 2

Плакатът за протеста, разпространен във Фейсбук
Плакатът за протеста, разпространен във Фейсбук

"Бедност, самоубийства, стига вече! България показва пътя". Това е насловът на нов протест в Гърция, който ще се проведе на атинския площад „Синтагма“ в неделя.

Както личи от мотото, демонстрацията е вдъхновена от многохилядните протести у нас в последните седмици. Плакатът, разпространен от организаторите й в социалната мрежа Фейсбук, изобразява сцена от българските национални шествия срещу монополите.

От около 2 години протестите на различни социални групи в Гърция са почти ежедневие, след като заради огромния си външен дълг държавата бе принудена да обяви икономически мерки за „затягане на коланите“.

В резултат от 2011 г. насам демонстрациите на държавни служители от редица сфери, студенти, лекари, дори журналисти, не стихват. Миналата година в български информационни сайтове се появи слух, че на една от демонстрациите гръцки студенти издигнали лозунг „Тихо да не събудим българите“. Макар че така и не стана ясно дали това действително се е случило или е самоиронична инвенция с български произход, шегата остана. До събитията от началото на годината, когато избухна недоволството и започнаха протестите срещу монополите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!