Президентът на Китай: Спрете със странната архитектура (галерия)

ОFFNews 21 октомври 2014 в 19:03 10231 2

Сграда за минерални бани в Китай.

Снимка dezeen.com.

Сграда за минерални бани в Китай.

Китайският президент Си Цинпин се обяви в подкрепа на спирането на "странната архитектура" в Поднебесното царство, появила се в резултат на строителния бум в последно време, съобщи списанието за архитектура и дизайн Dezeen.

Той критикува необичайните строителни решения в двучасова реч на литературен симпозиум пред някои от водещите китайски творци. 

Някои от сградите, обекти на критиката, са новата редакция на вестника "People's Daily", оприличена като пенис, сградата на архитекта Рем Колхас, наречена "големите гащи" заради формата си на боксерки, както и двойка мостове, които някои сравняват с женски полови органи.

"Боксерките" на Рем Колхас.



Изказването на Цинпин е в пряко следствие от скорошното завършване на няколко нетрадиционно изглеждащи постройки, вариращи от небостъргач във формата на поничка до оформения като речни камъчета архитектурен комплекс на Заха Хадид.



"Речните камъчета" на Заха Хадид.

В речта си президентът засегна и все по-разпространяващата се тенденция в страната му художествените и морални ценности да бъдат жертвани в името на комерсиалността.

"Изящното изкуство трябва да е като слънчевата светлина, идваща от синьото небе, и като полъха на вятъра през пролетта, който ще вдъхнови умове, ще стопли сърца, ще култивира вкуса и изчисти нежеланите стилове на работа", заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови