Президентът на Замбия почина от "тайна болест" в Лондон

OFFNews 29 октомври 2014 в 10:06 2439 0

Майкъл Сата
Майкъл Сата

Президентът на Замбия Майкъл Сата почина на 77-годишна възраст, след лечение на пазено в тайна заболяване, съобщи Би Би Си, позовавайки се на правителствено съобщение.

Сата беше лекуван във Великобритания и почина в лондонската болница "King Edward VII" във вторник през нощта. При него са били съпругата му и синът им.

Все още няма яснота кой ще наследи президента. Въпросът може би ще бъде решен от правителството, което се събира тази сутрин.

Кончината на Сата, който бе избран за президент през 2011 г., идва само дни след като страната отпразнува 50-ата годишнина от обявяването на независимостта от Великобритания.

Майкъл Сата е роден на 6 юли 1937 г. Той е петият президент на Замбия, встъпил в длъжност на 23 септември 2011 г. Той е социалдемократ, ръководи Патриотичния фронт, основната политическа партия в Замбия. Сата е бил министър през 90-те години, а от 2001 г. е в опозиция. Тогава създава и Патриотичния фронт. Като опозиционен лидер, Сата - известен като "Цар Кобра" - се очертава като основен претендент за президентския пост, но не печели изборите през 2006 г. След 10 г. в опозиция Сата печели президентските избори през септември 2011 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови