Поставиха Путин в една класация с водещите терористични лидери в света

ОFFNews 18 ноември 2014 в 17:54 8584 19

Агитаторите на 2014 г.

Снимка globalthinkers.foreignpolicy.com

Агитаторите на 2014 г.

Владимир Путин попадна в една и съща категория - "Агитатори", на класацията на глобалните мислители на списание "Foreign Policy" заедно с водещите терористични лидери в света.

Путин е поставен в класацията заради усилията си да "прокламира съдбата на Русия". Президентът на Русия вижда страната си като застрашена цивилизация и вярва, че той е нейният спасител, обясняват от списанието.

Съставителите на класацията смятат, че за Путин понятието Русия не се определя от държавните граници, а от общата култура, език и история на руснаците и съдбата на Кремъл е да ги обедини независимо от принципа за суверенитет на другите държави.

Компания на Путин в категорията "Агитатори" правят бившият ръководител на Донецката народна република Александър Бородай, идеологът на руската експанзионна политика Александър Дугин, лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади, лидерът на нигерийските джихадисти "Боко Харам" - Абу бакр Шекау, иноваторите във финансирането на ислямския екстремизъм в Близкия изток Хаджадж ал Аджми и Абд ал Рахман Халаф ал Анизи и британският гражданин, който се смята за член на "Ислямска държава" и екзекутор на журналиста Джеймс Фоли, превърнал се в символ на чужденците джихадисти - Джихади Джон.

В класацията на "Foreign Policy" за хората, повлияли на света през изминалата година, която се провежда за шести пореден път, се включват над 100 души, разделени в 10 категории - "Агитатори", "Вземащите решения", "Предизвикващите", "Естествените", "Иноваторите", "Адвокатите", "Хроникьорите", "Лечителите", "Артистите" и "Магнатите".

37 от водещите мислители са от Азия, 31 - от Европа, в Северна и Южна Америка са съответно 28 и 7, а от участниците в класацията 13 души са от Африка.

Най-много водещи мислители през 2014 има в сферата на изкуствата - 25, следвани от мислителите в науката - 24, 23 за политическите дейци и 21 са активистите. 16 от включените в класацията се занимават с бизнес, 10 са академици, представителите на медиите и тероризма са по 5, а най-малко са религиозните личности - само 2.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!