Полицията в Чехия маркира с номера бежанците

OFFNews 02 септември 2015 в 22:15 7957 10

Полицията в Чехия маркира с номера ръцете на бежанците, които пристигат с влакове от Австрия и Унгария. За това сигнализираха правозащитници и изразиха възмущението си към практиката, която напомня за нацистките действия спрямо концлагеристите, съобщи БГНЕС.

Полицаи са изписали номера на ръцете на 214 бежанци, които са били задържани във вторник.

По думите на говорителката на Министерството на вътрешните работи на Чехия Лучи Новакова решението е взето заради увеличаващия се брой деца сред бежанците.

Целта на маркирането е да предотвратим деца да се изгубят по пътя, категорична е Новакова.

От полицейската част, която се занимава с бежанците, обясниха, че маркирането се прилага най-вече на големи групи бежанци, за да се изготви и поддържа регистър на членовете на семействата. Записва се още номерът на влака, с който са пристигнали. Така знаем в коя страна трябва да ги върнем в рамките на системата за обратно приемане, допълниха те.

Съгласно договореността от Дъблин Чехия връща имигрантите в родните им страни, ако не са подали предварително молба за предоставяне на убежище.

Няма закон, който да позволява на полицията да маркира хората по този начин. Единствената причина бежанците да се съгласят да бъдат маркирани е, защото са убедени, че полицията има право на това, обяви адвокатът от Чешката лига за правата на човека Сузана Кандилиота.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!