Парламентарни избори днес в Португалия

OFFNews 04 октомври 2015 в 09:23 2715 0

Португалският премиер Педро Пасош Коелю и лидерът на социалистите Антониу Коща. Колаж: BBC

Днес Португалия гласува на парламентарни избори – първите след края на спасителния план и последвалите го мерки на строги икономии, информира "Euronews".

Гласоподавателите ще трябва да решат дали да продължат политиката на дясноцентристкото правителство на Педро Пасуш Коелю или да се доверят на левицата на Антониу Коща за край на ограниченията и по-високи доходи.

До момента социологическите проучвания показват, че управляващата коалиция "Португалия напред" и основната опозиционна сила - социалистите, са с почти изравнени сили, като действащият кабинет има лека преднина с около 5%.

Социалдемократите на Коелю, заедно с партньорите им от Народната партия (CDS-PP) според изследванията ще получат 100-103 места от общо 230 в парламента, а опонентите им социалисти – 97-102.

Това означава, че и двете най-големи политически сили няма да имат мнозинство, за което са нужни 44 % от гласовете на избирателите.


"Reuters" обобщи какви са възможните сценарии в Португалия след 4 октомври:

- дясноцентристкото правителство на Коелю печели и формира кабинет на малцинството. То обаче може да не успее да прокара бюджета за 2016 г., ако социалистите решат да се въздържат от гласуване;

- социалистите на Коща печелят и също правят правителство на малцинството. Те ще бъдат изправени пред аналогични изпитания. Това може да ги накара да търсят подкрепата на по-малки леви партии, които ще поискат ляв завой в икономическата политика на страната;

- тези проблеми няма да съществуват, ако управляващите от "Португалия напред" успеят да съберат 44% от гласовете и да разполагат с мнозинство в парламента;

- в случай на много близки резултати на двете най-големи партии президентът Анибал Каваку Силва може да поиска формиране на т.нар. "широка коалиция" по модела на Германия;

- ако бъде избрано правителство на малцинството и то не успее да прокара необходимите реформи, това ще означава оставка и нови избори. Това може да се окаже проблем, тъй като президентът не може да разпуска парламента в последните 6 месеца от мандата си, а следващите избори за държавен глава са през януари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови