Папа Франциск на историческо посещение в Турция

Ивайло Анев 28 ноември 2014 в 08:54 1590 0

Папа Франциск

Папа Франциск ще пристигне на историческо посещение в Турция, където ще се срещне с президента Реджеп Тайип Ердоган. Папата ще има и разговори с представители на православната църква в Истанбул.

Визитата се определя като историческа, защото той ще бъде едва четвъртият глава на римокатолическата църква, който посещава Турция.

Папата ще прекара първия си от трите дни в столицата Анкара, където ще разговаря с Ердоган. 77-годишният Франциск ще посети Истанбул в събота и неделя, където ще посети културни исторически обекти от византийско и османско време. Ще разговаря и с Константинополския патриарх Вартоломей I.

Тази обиколка не е толкова спорна в сравнение с последната визита на папа Бенедикт XVI в Турция през 2006 година, който преди посещението използва антиислямска риторика.

Очаква се турските власти да предприемат изключителни мерки за сигурност. 2 700 полицаи са ангажирани в Анкара, а в Истанбул - до 7 000. Те ще са засилени допълнително за посещението на папата в джамията „Султан Ахмед".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови