Папата призна съществуването на еволюцията и Големия взрив

OFFNews 28 октомври 2014 в 13:28 8282 16

Папа Франциск

Теориите за еволюцията и за Големия взрив са истина и Бог не е магьосник с магическа пръчка. Това заяви папа Франциск пред Папската академия на науките, цитиран от „Independent”.

И двете теории не са несъвместими със съществуването на Бог-творец. Напротив – те го изискват, каза папата.

Когато четем за създаването на света в Битие, рискуваме да останем с впечатлението, че Бог е магьосник с магическа пръчка, която е способна на всичко. Но това не е така. Той е създал човеци и ги е оставил да се развиват според вътрешните закони, които е дал на всеки, за да достигнат върха на своя потенциал, подчерта папа Франциск.

Големият взрив, за който в днешно време ни казват, че е поставил началото на света, не противоречи на съществуването на божествен създател. Напротив, той го изисква, каза папата.

По думите му еволюцията в природата не е в противоречие с идеята за Сътворението, защото еволюцията изисква създаването на същества, които да се развиват.

Католическата църква от столетия има репутацията на неприемаща науката. Най-известният пример за това е изправянето на Галилей пред инквизицията заради теорията му, че Земята се върти около Слънцето.

Коментарът на папа Франциск обаче се доближава до мнението на папа Пий XII, който открехва вратата за приемането на еволюцията и активно защитата теорията за Големия взрив.

През 1996 г. папа Йоан Павел II посочи, че еволюцията е повече от хипотеза и я нарече „ефективно доказан факт“.
Папа Бенедикт XVI обаче подкрепи идеята за това, че еволюцията и естественият подбор не са достатъчни, за да обяснят сложността на устройството на света.

Според редица учени позицията на папа Франциск е голяма стъпка напред за Църквата.

Според други обаче причината за това изявление е в опита на папата да намали емоцията при спорове по темата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!