Папата обвини богатите страни в пропаганда, подобна на нацистката

ОFFNews 20 януари 2015 в 20:09 19806 17

Папа Франциск.
Папа Франциск.

Папа Франциск обвини развитите страни, че се опитват да налагат "идеологична колониализация" на развиващите се държави, подобна на тази на нацистите и фашистите, предаде "Ройтерс".

Като примери за страни, жертва на "колониализацията", той изтъкна Шри Ланка и Филипините.

Критиките на главата на римокатолическата църква бяха насочени към най-богатите държави и международни организации в света, които се опитват да влияят на начина на живот и моралите на младите хора в по-бедните страни. 

Той даде пример с министър на образованието, от държава която не назова, на когото е бил предложен финансов заем, за да построи училища за бедните, но при едно условие - да зареди библиотеките на училищата с определена книга за половата теория, която поставя под въпрос традиционните мъжки и женски роли в обществото. Папата обаче не даде повече детайли за случая.

"Това е идеологическа колонизация. Те колониализират хората с идеи, които се опитват да променят манталитета им или социалните структури. Но това не е нещо ново. Същото е вършено по време на диктатурите от миналия век", заяви той, като изтъкна "Хитлеровата младеж" и италианския еквивалент - "Балила".

Той предизвика и реакции с изказването си, че католиците не бива да се "множат като зайци" само защото църквата е забранила контрацептивите.

Темата за контрола на раждане и популацията възникна заради враждебното настроение на филипинската църква към новия правителствен закон, който направи достъпа до противозачатъчни по-лесен.

"Някои си мислят, извинете за израза, че за да сме добри католици, трябва да сме като зайците, но това не е така. Църквата подкрепя отговорното родителство", коментира  той.

Римокатолическата църква, която има над 1,2 милиарда последователи по света, преосмисли позицията си към забраната на изкуствените методи за контрол на бременноста, но подчерта, че има много природни начини да се контролира раждаемостта в едно семейство.

Изказванията на папата бяха направени по време на конферентен разговор от самолета му на път от Манила към Рим, докато той се връщаше от едноседмичната си визита в Азия.

Аржентинецът призна и че през 1994 г. едва не сритал двама свои съграждани бюрократи "там, където слънце не огрява", защото се опитали да го замесят в схема за подкупи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!