Осъдиха на затвор 7 души за протест срещу Путин

OFFNews 24 февруари 2014 в 14:42 2650 2

Снимка РИА Новости

Осъдиха на затвор 7 души за протест срещу Путин

Седем души получиха присъди от между две и половина и четири години затвор за участие в демонстрация срещу руския президент Владимир Путин през 2012 г.

Пред съда се изправиха общо осем души Ярослав Белоусов, Степан Зимин, Артьом Савьолов, Алексей Полихович, Денис Луцкевич, Александра Духанина, Андрей Барабанов и Сергей Кривов.

Обвиненията срещу тях бяха за участие в масовите безредици на площад „Болотная“ в Москва на 6 май 2012 г.

Подсъдимите са скандирали антиправителствени лозунги и са хвърляли парчета асфалт по полицаите. Те са действали умишлено и по този начин са проложили физическо насилие срещу служители на правоохранителните органи, изпълняващи служебните си задължения, постави московски съд.

Седем от подсъдимите получиха присъди за лишаване от свобода, а Александра Духанина беше осъдена на 3 години и 3 месеца условно.

След обявяването на присъдите обвиняемите по делото заявиха, че не разбират присъдите, а защитата обяви, че възнамерява да обжалва.

Докато течеше заседанието на съда пред сградата се събраха стотици хора, за да подкрепят обвиняемите по делото. Пред сградата излязоха десетки полицаи, които блокираха входа и се опитаха да разпръснат демонстрантите, като им обясниха, че акцията им е незаконна.

Над 100 души бяха арестувани заради опити за нарушаване на обществения ред.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!