Оповестяват резултати от разследването за сваления над Украйна Боинг

OFFNews 13 октомври 2015 в 07:26 6460 9

Оповестяват резултати от разследването за сваления над Украйна Боинг

Холандският съвет по сигурността ще обяви днес резултатите от своето разследване на катастрофата на малайзийския пътнически "Боинг", който се разби над територията на Източна Украйна. 

Не се очаква обаче разследващият орган да посочи кой е отговорен за свалянето на самолета, съобщава БНР, позовавайки се на Ройтерс. Досега неофициално се смяташе, че Боингът е свален от руски зенитно-ракетен комплекс "Бук"

Докладът ще е достъпен в печатен вид, а електронната му версия ще бъде качена в сайта на Холандския съвет по сигурността на холандски и английски. Докладът ще се спре на четири основни въпроса - причина за разбиването на самолета, вземането на решение за прелитане над конфликтна зона, защо холандските власти са съобщили на роднините на жертвите за станалото едва след 2-4 дни и в каква степен намиращите се в самолета са осъзнавали, че претърпяват катастрофа.

Полет МН-17 се разби на територия, държана от проруските бунтовници в Източна Украйна на 17 юли 2014 година. Всичките 298 души на борда загинаха. Повечето бяха холандски граждани.

Според експерти и западни правителства бунтовниците са свалили самолета, може би защото са го сбъркали с украински военен самолет. Москва предлага други обяснения, включително, че самолетът е бил свален от украински изтребител или от украинската армия.

Директорът на Холандския съвет по сигурността Тиббе Юстра ще представи доклада във военновъздушната база Гилзе-Рейн, където са били занесени части от разбилия се самолет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!