Опасно за живота е да си опозиционен журналист в Русия

Дойче веле 24 март 2015 в 19:24 5548 20

Ксения Собчак

Известна критична журналистка напусна Русия заради смъртни заплахи. Опозиционен вестник спря печатното си издание. Животът на инакомислещите става все по-труден в една страна, в която 88% от хората застават зад Путин.

Раздялата с Борис Немцов, в която участваха десетки хиляди хора, се превърна в митинг срещу властта. Сред дошлите да си вземат сбогом с убития опозиционен политик, имаше и много журналисти - като Ксения Собчак, която работи за единствения останал критичен телевизионен канал "Дождь", и Алексей Венедиктов - от все още търпяното от властите радио "Ехо Москвы".

Животът и на двамата също е в опасност. Още по време на поклонението пред ковчега на убития Немцов, Ксения Собчак била заплашвана от неизвестен мъж, който на няколко пъти се приближил до нея, повтаряйки: "Ксения, ти ще си следващата!" Венедиктов бил свидетел на станалато, поради което бил разпитван и от полицията. Самата Собчак междувременно се видя принудена да напусне Русия. Тя, както и Венедиктов явно са в т. нар. списък на смъртниците.

"Подобни заплахи трябва да се взимат насериозно. Борис Немцов не стори това. Във въпросната вечер той се е движел без лична охрана, макар че беше опозиционен политик, мразен от властите и от определена част от населението. Той го знаеше и казваше: "Какво да направя, нима мога да избягам?" Тъкмо тези думи е казал на Ксения Собчак в деня, в който го убиха", разказва Алексей Венедиктов.

"Пресушаване" на критичните издания

Дмитрий Муратов, главен редактор на единствения опозиционен вестник "Новая газета", също живее в опасност. От редакцията му вече са загинали шестима колеги, сред които и Анна Политковская. Муратов е принуден да обяви спирането на печатното издание по икономически причини, но по същината си, те са твърде политически.

В края на миналата седмица той се оплака пред колеги, че "Новая газета" не е в състояние да се конкурира с издания, които държавата щедро субсидира: "Рекламата се превърна в политическа награда. Който получава поръчки за реклама, се отличава с лоялността си."

Руската икономика се намира в криза, а инвеститорите са уплашени от един нов закон, според който чуждестранните дялове в собствеността на руски медийни фирми не бива да надвишават 20%.

"Акционерите имат чувството, че ги възприемат като опозиционни политици, когато подкрепят нашия вестник".

Затова един от големите акционери сега се готви да продаде дяловете си. Кой от двамата - Михаил Горбачов или бизнесменът Александър Лебедев - засега е неясно. При това броят на читателите показва, че "Новая газета" има огромен успех, казва главният редактор.

А и интересни теми в момента - колкото щеш. Според Муратов, в днешна Русия от вестниците се очаква да възпроизвеждат лоялност към властта. След като 200 000-ият тираж на "Новая Газета" няма вече да бъде отпечатван три пъти седмично, както досега, изданието ще бъде достъпно единствено в интернет.

Коментатор на относително въздържания вестник "Комерсант" предрича, че във времена, когато обществото застава все по-плътно зад властите, не могат да се очакват растящи тиражи за критичните издания.

Дойче веле; заглавието е на редакцията

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!