Обвиниха "Оскарите" в расизъм, защото няма номинирани чернокожи

OFFNews 18 януари 2015 в 10:19 8585 16

Шерил Буун Айзъкс.

Снимка AP

Шерил Буун Айзъкс.

Президентът на Американската филмова академия Шерил Буун Айзъкс заяви, че би искала да види повече разнообразие при номинациите за "Оскар", след като се разбра, че тази година няма нито един номиниран чернокож за наградата за актьорско майсторство, предаде Би Би Си.

Журито отнесе критики, че всички 20 кандидати в главните актьорски категории са бели, като освен това няма нито една женска номинация за режисура и сценарий.

Въпреки това Айзъкс, която е първата чернокожа председателка на Академията, е горда от номинациите и смята, че Академията прави стъпки в посока на разнообразието.

След обявяването на номинациите в социалните мрежи се появиха редица критикуващи ги коментари, обединени от хаштага "OscarsSoWhite" (бел.ред. - Белите "Оскари").

Особено се фокусира внимание върху филма за Мартин Лутър Кинг "Селма" - режисьорът Ава Ду Вернай и актьорът Дейвид Ойелово останаха извън номинациите.

Айзъкс обаче отхвърли критиките, като изтъкна, че признанието за "Селма" е било отразено в неговата номинация за най-добър филм.

"Надяваме се, че филмовата индустрия също ще стане по-разнообразна", коментира тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!