Обама: Подценихме "Ислямска държава"

OFFNews 29 септември 2014 в 16:43 8151 11

Барак Обама призна, че разузнаването на Щатите е подценило възхода на джихадистите от "Ислямска държава" (ИД), съобщи "Ройтерс".

Изказването му идва едновременно със заплахата на главата на сирийския клон на Ал Кайда, който твърди, че Западът трябва да очаква ответен удар заради въздушните нападения на военната коалиция, водена от Щатите, срещу "Ислямска държава". 

Днес САЩ нападна голямо газово находище в източната част на Сирия, което е под контрола на джихадистите.

Група за мониторинг на човешките права е докладвала, че самолетите са поразили и житен силоз в северната част на страната, като са убили и цивилни. Данните не могат да бъдат потвърдени към този момент.

До този момент въздушните атаки на коалицията срещу "Ислямска държава" се провалят в опита си да спрат разширяването на териториите под контрола на групировката. Боеве между джихадистите и кюрдите избухнаха в близост до турската граница при град Кобани, което накара Анкара да върне огъня.

Щатите бомбардират "Ислямска държава" и други ислямистки групировки в Сирия от седмица насам с помощта на арабските си съюзници, докато в Ирак бомбардировките се водят от миналия месец.

Клонът на Ал Кайда в Сирия - Джабхат ан-Нусра, принципно е противник на "Ислямска държава", но тъй като негови хора и цели също са били нападнати от самолетите на САЩ и съюзниците им, ислямистите са заплашили да отмъстят за това.

"Мюсюлманите няма да гледат как синовете им биват бомбардирани. Лидерите ви няма да са единствените, които ще платят цената на войната. Вие ще платите най-тежката цена", казва лидерът на Джабхат ан-Нусра - Абу Мохамед Ал Голани.

Войната на Щатите с ИД може да накара двете ислямистки групировки да сключат съюз, което ще разшири територията на и силата на ИД.

Обама обясни, че ИД се били покрили по времето на войната в Ирак и са набрали сила благодарение на продължителната гражданска война в Сирия, която е оставила големи площи извън правителствен контрол. Някои от противниците на Обама споменават негова забележка, която той направи през януари, като сравни джихадистите с второразредни училищни баскетболисти, които са облекли екипите на професионалисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!