„Нормандската четворка“ се договори за мир в Украйна от 15 февруари

OFFNews 12 февруари 2015 в 11:21 8808 38

Снимка AP

Лидерите на Франция, Украйна, Русия и Германия се договориха за прекратяване на огъня в Украйна, считано от 00.00 часа на 15 февруари.

Това обяви пред журналисти руският президент Владимир Путин.

"Договорихме се за много неща. На първо място, за прекратяване на огъня в Украйна", каза Путин.

Лидерите са се договорили и за оттегляне на тежкото въоръжение от днешната линия на съприкосновение за украинските войски и от линията, обозначена на 19 септември миналата година в рамките на Минските споразумения – за проруските бунтовници в Донбас, допълни той.

Путин обясни още, че е постигнати споразумения за пограничните въпроси по съгласуване с бунтовниците, хуманитарните въпроси, въвеждане в действие на приетия закон за специалния статут на Донецка и Луганска области, както и по различни въпроси от икономически и хуманитарен характер.

Дългосрочното урегулиране в Донбас предполага промени в Конституцията, които ще отчитат правата на жителите на региона, каза руският президент.

В рамките на преговорите в Минск са подписани два документа. Единият от тях е комплекс от мерки за привеждане в действие на минските договорености.

Вторият документ е заявление от президентите на Франция, Русия, Украйна и Германия за това, че ще подкрепят този процес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!