Норвегия въвежда задължителна казарма за жени

OFFNews 14 октомври 2014 в 21:21 22635 11

Норвежка жена войник.
Норвежка жена войник.

Норвежкият парламент гласува необходимите промени в закона, за да направи казармата задължителна не само за мъже, но и за жени, съобщи "Дойче веле".

Това ще направи Норвегия първата европейска и натовска държава, която да вземе подобно решение в мирно време. Така от лятото на 2016 г. жените ще трябва да служат 1 година в армията.

"Нямаме наложителна нужда от още наборници, но искаме да разширим военната служба и за жените, за да привлечем повече мотивирани и компетентни войници", заяви министърката на отбраната на Норвегия Ине Ериксен Сорейде.

Въпреки наборната служба, Норвегия не привиква всички годни за служба граждани и има механизми за доброволно отказване от казарма. В момента от 8 до 10 хиляди норвежци между 19 и 44 години всяка година са привикани в казармата. Те са избрани от общо 60 000 годни за служба мъже, подбрани на базата на физически и физиологически тестове, както и мотивация.

Колкото до женската наборна служба, тя не се въвежда, за да накара дамите да правят нещо против волята им, а за да подобри половия баланс.

Жените в Норвегия имат право да се записват доброволно в армията от 1976 г. и в момента наброяват 10% от военните наборници. Бившият министър на отбраната на страната заяви, че целта е до 2020 г. те да станат 20%. Сегашната министърка на отбраната отрече да има конкретна цел, но каза, че армията трябва да бъде феминизирана още.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!