"Никола да си ходи от стиропорния палат, живеем в инфантилен сън на комплексар" (видео)

Думите, които вдъхновиха протеста в Скопие

Георги Савчев 19 май 2015 в 23:52 6000 0

Снимка Edi Matić

Румена Бужаровска.

Скопие и Македония са изписали личната, интимната история на моя живот. Постоянно през последните няколко години - с изсичането на дърветата и унищожаването на този град - се опитват да сменят моята интимна история. Аз не искам да им позволя това и не искам да си ходя оттук.

Това заяви във вторник вечерта на протеста пред сградата на правителството в Скопие известната македонска писателка и доцент в университета „Св. св. Кирил и Методий“ Румена Бужаровска.

Най-голямата причина, поради която аз не искам да си ходя от Македония и Скопие, са прекрасните хора край мен. Горда съм с активистите за граждански права, които години наред протестират, въпреки всички мъчения, които понякога са и физически. Горда съм с всички женски организации, които отказаха да приемат, че женското тяло е инкубатор на този режим - и излязоха да протестират срещу закона за аборта. И които застанаха като жив щит да бранят полицаите от хулиганите. Огромен аплауз за всички тези храбри жени в нашата страна, каза Румена Бужаровска.

Аз няма да си ходя оттук. Има кой да си ходи. Никола трябва да си ходи. Ама не от Македония, докато не си плати сметките. Искам да им кажа - да си ходят от този стиропорен палат (сградата на правителството), който изглежда като инфантилен сън на някакъв комплексиран човек, който не е излизал по-далече от своя двор през живота си, заяви известната македонска писателка.

Цялото обръщение на Румена Бужаровска към демонстрантите можете да видите тук. Видеото няма нужда от превод:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови