Янукович: Русия трябва да използва всички възможни средства, за да спре терора в Украйна

ОFFNews 28 февруари 2014 в 15:16 13403 68

Виктор Янукович
Виктор Янукович

Русия трябва да предприеме всички възможни средства, за да спре терора в Украйна. Това заяви бившият украински президент Виктор Янукович по време на пресконференция в руския град Ростов на Дон.

Русия не може да стои безучастна, да стои встрани. Русия е длъжна да използва всички възможности, които има, за да предотврати хаоса и терора в Украйна, каза Янукович.

Откакто съм в Русия не съм се срещал с президента Владимир Путин, но разговаряхме по телефона. Той обеща да се срещне с мен, щом има тази възможност, уточни Янукович.

Споразумението с опозицията ни даваше някаква надежда, но всичко, което се случи по-късно е трудно да се опише с думи – беззаконие, терор, безвластие. Всичко това беше направено от Майдана. Вина за случилото се в Киев имат всички, които са на Майдана - видими и невидими, освен това западните страни и САЩ. Те трябва да поемат своята отговорност, посочи Янукович.

Под въздействието на екстремисти беше създаден кабинет на победата – победа над кого – над украинския народ ли, попита Янукович.

Пред украинския народ ме е срам за това, че не ми стигнаха силите да предотвратя това, което се случва в Украйна в момента, каза бившият държавен глава. Със служители от "Беркут" се срещнах веднага и им се извиних. Сега искам да им се извиня отново. По тях стреляха, убиваха ги, сега се извинявам пред тези мъжествени хора, които стояха и страдаха невинни. Те бяха без оръжия до последния момент, когато вече имаше опасност за техния живот, коментира е Янукович.

Аз не съм бягал от Киев, категоричен в Виктор Янукович. Заминах за Харков да се срещна с депутати от Партията на регионите. Докато тръгвах от Киев, по мен стреляха, допълни той.

По думите му в Харков на 22 февруари службата за безопасност е започнала да получава информация, че в Киев има радикално настроени демонстранти. Поради тази причина той е решил да не се връща в украинската столица. В Русия пристигнах благодарение на патриотично настроени офицери, които изпълниха дълга си и ми помогнаха да съхраня живота си, допълни Янукович.

Това, което в момента се случва в Киев е режисиран театър. Новите закони не са реални. След като не съм ги подписал, юридически те не са приети, не са реални. Това е един добре режисиран сценарий, който обаче е писан извън Украйна, каза Янукович. 

Янукович обяви, че не смята да участва в президентските избори на 25 май.

Това, което се случва в момента в Крим, е съвсем естествена реакция на това, което се случва в Киев. На тази узурпация на властта. Това е съвсем естествена реакция на хората – да се защитят, да защитят своите домове и своите семейства. Но като действащ президент на Украйна казвам, че Крим трябва да остане в състава на Украйна и да запази сегашната си автономност, посочи Виктор Янукович.

В отговор на въпрос дали смята да се връща в Украйна Янукович обясни, че би се върнал, само ако сигурността му е гарантирана, но няма да иска военна подкрепа. Считам, че каквито и да е военни действия в тази ситуация са недопустими и не смятам да търся военна подкрепа. Украйна трябва да остане единна. Когато са изпълнени условията за безопасност за мен и семейството ми, в това число и присъствието на международни посредници, ще се върна в Украйна, категоричен е бившият украински президент.

Виктор Янукович обяви, че смята да заведе дело, за да си върне резиденцията "Межигорие". Аз съм закупил този имот с мои собствени пари за 3,2 млн. долара.

"Искам да се обърна към тези, които в момента управляват Украйна и да им кажа: опомнете се и прекратете тези безчинства! Още сега е ясен изходът. Народът на Украйна никога няма да се съгласи да живее с вас в такава страна. Затова ви казвам - идете си и не допускайте беззаконие и мъка за народа", подчерта Янукович.

Искам прошка от всички, които страдат и са страдали. Аз ще направя всичко и до края на живота си ще правя всичко, за да съм с народа на Украйна. Не с тези бандити, а с народа на Украйна. Ако сега бях в Украйна, щях да се срещна с всяко семейство, което е загубило близък, от двете страни на барикадите, и да им се поклоня, да им поискам прошка. Но правдата ще възтържествува!, каза още Янукович.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!