Напрежение в Европа: хиляди бежанци на протест в Будапеща

Още 4200 мигранти успяха да влязат в Гърция тази нощ

OFFNews 02 септември 2015 в 12:55 3947 20

Снимка EPA/БГНЕС

Хиляди мигранти протестираха пред централната жп гара в Будапеща с викове "Свобода, свобода". Бежанците настояват да бъдат пуснати да се качат на влаковете и за Германия. Гарата обаче остана затворена за тях, предаде Reuters.

Над 2000 мигранти, включително жени и деца, чакаха на площадката на гарата под палещото слънце.

Запитан дали Унгария ще позволи на мигрантите да се качат на влаковете за Германия, говорител на правителството отговори, че страната ще спазва правилата на Европейския съюз.

"На територията на ЕС нелегалните мигранти могат да пътуват само с валидни документи и да спазват правилата на ЕС", каза той. Наличието на билет за влака не е основание за неспазване на правилата на ЕС, допълни той.

Решението за затварянето на гарата бе взето вчера, след като стотици мигранти се опитаха да се качат едновременно на влакове за Австрия и Германия. Унгарските власти изпратиха много полиция на мястото, което бе евакуирано. Гарата остава затворена за неопределено време.

В същото време тази нощ още над 4200 бежанци успяха да стигнат до пристанище Пиреос в Гърция, откъдето ще се опитат да достигнат до Западна Европа.

Само през последната седмица в Гърция са влезли повече от 23 000 мигранти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!