Надежда Савченко остава в затвора до 13 май

Сергей Антонов 10 февруари 2015 в 17:51 6608 31

Снимка glavred.info

Надежда Савченко

Украинският пилот Надежда Савченко остава в московски затвор до 13 май. Срокът на нейния арест беше удължен днес по искане на руския Следствен комитет.

33-годишната Савченко беше пленена от руски сепаратисти в Източна Украйна на 17 юли 2014 г., отвлечена на руска територия и арестувана за незаконно преминаване на границата.

„Надежда беше докарана в съдебната зала придружена от въоръжена охрана с ротвайлер”, съобщава в своя Туитър адвокатът на Савченко Николай Полозов. В съдебната зала присъстваха сестрата и майката на пилота, както и украински журналисти и народни представители.

Адвокатите на украинския пилот са предложили да се измени съдебната мярка за неотклонение на домашен арест в посолството на Украйна в Москва, но са получили отказ.

Надежда Савченко е отказала да прекрати своята гладна стачка, която продължава вече 60 дни.

На въпроса на съда дали има заболявания, тя отговаря: ”Няма да дочакате”.

„Надежда има невероятна сила на волята, макар че е много отслабнала и се държи с последни сили”, пише депутатът от партия „Батковшчина” Иван Крулко.

Савченко беше избрана за депутат във Върховната Рада и за украински представител в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), чиято сесия започва на 26 януари в Страсбург. Савченко трябваше да поучи дипломатически имунитет като член на украинската делегация, но това не се случи.

Една от причините Русия да прекрати участието си в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа бе отказът на Кремъл до освободи Савченко.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!