НАТО не вярва на руското обяснение за полета над Турция

OFFNews 06 октомври 2015 в 18:09 3803 9

Авиобомби

Снимка ЕПА

Руското Министерство на отбраната публикува в понеделник нови снимки от полетите над Сирия, включително на поразени обекти (горе вляво)

Навлизането на руски самолет във въздушното пространство на Турция „не изглежда като случайност“ на НАТО, съобщи Би Би Си.

Генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг е заявил, че Русия не дала „никакво реално обяснение“ за нарушението в събота, което „продължило дълго време“.

Според Москва навлизането над турска територия е било кратко, непреднамерено и се дължало на лошото време. Междувременно тя проучва твърдения и за друго нарушение.

Турската армия обяви, че неидентифициран изтребител в понеделник е насочил радара си към 8 нейни самолета. Нещо подобно е направил за около 5 минути предния ден един МиГ-29, вероятно сирийски. Наземни ракетни системи в Сирия също са следили за кратко турски самолети.

„Осветяването“ на друг самолет с радар е предшественик на реално нападение, пояснява коментатор на Би Би Си. В конкретните случаи демонстрацията свидетелства за нараснала самоувереност на сирийските ВВС.

В силите, които Русия използва за удари на сирийска територия, засега няма МиГ-29, добавя експертът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!