Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

НАТО и Русия мерят сили с интензивни учения

OFFNews 31 август 2015 в 10:44 8719 22

НАТО и Русия мерят сили с учения

Снимка eur.army.mil

НАТО и Русия продължават да мерят сили с провеждането на учения. След анексирането на Крим и кризата в Украйна Източна Европа и югозападните територии на Руската федерация буквално са залети от военна техника.

За първи път след Студената война НАТО провежда толкова мащабни тренировки и учения. В момента на територията на Европа американската армия заедно със съюзни държави участва в ученията "Бърз отговор" и "Атлантическа решителност"

"Бърз отговор" е учение на базираните в Европа сили на американската армия, в което се симулира нахлуването по въздух на новосъздадените сили за бързо реагиране. Това е и най-голямото учение на НАТО провеждано от Студената война насам. В него участват повече от 4800 военни от 11 европейски държави - България, Франция, Германия, Гърция, Италия, Холандия, Полша, Португалия, Испания и Обединеното кралство. Учението започна на 18 август и ще продължи до септември в 13 зони за обучение в България, Германия, Италия и Румъния. 

Целта му е да покаже способностите и съвместимостта на отделните въоръжени сили в рамките на Европа, както и уменията им да реагират бързо при непосредствена заплаха. В него ще се включи и 82-ра въздушнодесантна дивизия на американската армия, която за последно е подпомагала НАТО в операцията в Косово през 1999 г.

"Атлантическа решимост" също се провежда по сценарий за бързо реагиране при непосредствена заплаха.

Очаква се също в южния фланг на Алианса от 3 октомври до 6 ноември да се проведе учение с близо 36 хил. военни. Базирането им в тази част на Европа е свързано с растящата заплаха от страна на "Ислямска държава". В него ще се разиграе сценарий на бунтовнически нападения по земя, въздух и вода. 

В края на юни министрите на отбраната на НАТО взеха решение за тройно увеличение на силите за бързо реагиране (NATO Response Force - NRF). Това е най-голямото увеличаване на броя на специалните сили, които от 13 000 ще достигнат 40 000 души. Тогава беше взето решение за повишаване на способностите на силите за бързо развръщане, както и за създаването на нов щабен логистичен център, който да улесни бързото придвижване на сили, когато това е необходимо.

Русия също демонстрира военна сила. На 27 август бойната авиация на Западния военен окръг, съвместно със Сухопътните войски, проведоха учение за бърз отговор при заплаха. В десанта беше демонстрирано нахлуване на 100 военни от специалните части на Армения, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан. 40 хеликоптера Ми-8, Ми-24, Ми-26 взеха участие в учението, съвместно с изтребители Су-27 и Су-24. 

В рамките на планирано учение в Балтийско море ударна група от два ракетни катера "Кузнецк" и "Димитровград" имитираха нападение над отряд бойни кораби. В учението е симулирана и стрелба по въздушни цели.

На 28 август приключи учението "Центр - 2015", което беше проведено в шест региона на Руската федерация. В хода му са отработени всички видове тилово обезпечение на армията: разузнаване, маскировка, радиоелектронна борба, свръзка, материално-техническо оборудване, както и защита от радиационна, химическа и биологична защита. 

Днес от руското министерство на отбраната обявиха, че ще бъде извършен разузнавателен полет над Швеция. Полетът ще бъде осъществен в рамките на международната програма "Открито небе" с руски разузнавателен самолет Ан-30B. Наблюдателният полет ще има максимален обхват 1700 км и ще се проведе от 31 август до 4 септември, съобщават от Центъра за намаляване на ядрената опасност, по чиято заявка се извършва полетът. На борда на самолета ще има и шведски специалисти, а маршрутът е уточнен предварително. 

Днес беше обявено и учение с новопостъпилата на въоръжение техника за мониторинг на движещи се военни колони. Системата следи разпределянето на военната техника и движението ѝ при дислоциране. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!