НАТО и Кремъл върнаха "червения телефон" от Студената война

OFFNews 03 май 2015 в 11:48 5175 0

НАТО и министерството на отбраната на Русия създадоха канал за двустранна оперативна връзка, съобщава в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг", цитиран от РИА Новости.

Вестникът пише, че това се случва за пръв път от края на Студената война, като подобна гореща линия е била създадена след Карибската криза през 1962 г.

"НАТО и руското военно командване поддържат постоянен канал за връзка. Върховният главнокомандващ силите на алианса в Европа и председателят на Военния комитет на съюза получиха достъп до разговори с руските си колеги", съобщава централата на алианса.

Не се знае кога точно е създаден каналът за връзка, нито други подробности, тъй като това е секретна информация.

Идеята "червен телефон" принадлежи на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и е свързана с нарастването на напрежението в света поради украинския конфликт, посочва "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

"Червеният телефон", използван през Студената война, всъщност никога не е бил телефон. Това е било наименованието в обществеността на директната телетипна връзка между Пентагона и Кремъл от 1962 г., която се сменя през 1986 г. на факс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!