НАТО засече руски шпионски самолет над Балтийско море

Offnews 23 октомври 2014 в 13:21 8370 5

Руски шпионски самолет е бил засечен от самолети на НАТО над Балтийско море, съобщиха от Алианса.

Според информацията, самолетът излетял от Калининград във вторник и "бил засечен най-напред от датски "Ф-16", приближавайки Дания, преди да отлети на север към Швеция.

Естония призова за обяснение руския посланик след съобщението, че самолет "Илюшин-20" е навлязъл във въздушното ѝ пространство. Русия потвърди, че машината е извършвала тренировъчен полет и не е нарушила естонското въздушно пространство.

Миналата седмица Швеция, която не е член на НАТО, издирваше подводница, забелязана във водите й южно от Стокхолм, за която се смяташе, че е руска.

Миналия месец пък Естония обвини Русия, че е отвлякла един от нейните служители по сигурността на границата. В Швеция пък продължават да разследват случая, при който беше засечена тайнствена подводница край бреговете на Балтийско море. Според властите подводницата е била руска, след като миналия петък шведски военни засекли радиосигнал, изпратен от честотата, която руският боен флот използва обичайно за аварийни ситуации. Сигналът бил на руски език, а приемникът бил в Калининград, където е щабът на Русия в Балтийско море.

Руските власти пък отрекоха версията. Според тях подводницата може да е била холандска. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови