Молдова е следващата цел на Русия, предупреди НАТО

OFFNews 23 март 2014 в 17:20 16148 58

Снимка Приднестровската молдовска република

Руските военни сили, струпани по източната граница на Украйна, могат да застрашат стабилността в Приднестровието – сепаратисткият район в съседна Молдова. За това предупреди днес върховният главнокомандващ на НАТО генерал Филип Брийдлав.

„Силите, които са на украинската граница от изток сега, са много, много големи и много, много подготвени“, коментира днес генералът на среща на германския Фонд Маршъл в Брюксел.

По думите на главнокомандващия на НАТО амбициите на Русия се простират далеч отвъд Украйна. „Войските по източната граница на Украйна са абсолютно достатъчни, за да се спуснат към Приднестровието, в случай, че такова решение бъде взето и това е доста притеснително“, каза Брийдлов.

Коментарът предизвика светкавичен отговор от Москва, където заместник-министърът на отбраната Анатолий Антонов заяви пред агенция ИТАР-ТАСС, че Русия изпълнява всички международни споразумения за разполагане на войски в пограничните райони до Украйна.

Приднестровската модловска република е сепаратиски район, по протежението на южната границата между Молдова и Украйна, по долината на река Днестър. Тя не е международно призната държава. Приднестровието е проруска провинция и на референдум през 2006 г., аналогичен на този в Крим, над 97% от гласувалите се обявиха за присъединяване на областта към Русия като ексклав.

Днес Жан-Клод Юнкер, бивш премиер на Люксембург, сега кандидат за председател на Европейската комисия, предупреди Европейския съюз да не оставя Молдова да стане „следващата жертва” на Русия. Пред германския вестник Welt am Sonntag, Юнкер заяви, че Европейският съюз трябва бързо да протегне ръка към Молдова със споразумение за асоцииране, подобно на това за Украйна. По думите му, това трябва да бъде направено в рамките на седмици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!