Млад британски богаташ е главорезът от записите с убийствата на журналисти

ОFFNews 26 февруари 2015 в 15:04 17658 9

Федералните служби на САЩ са идентифицирали маскирания боец от Ислямска държава, известен като "Джихади Джон", от видеозаписите с екзекуциите на американските журналисти Джеймс Фоули и Стивън Сотлоф, както и на британеца Дейвид Хейнс. 

Според информация на BBC той се казва Мохамед Емуази. На около 27 години е, израснал е в западната част на британската столица в заможно семейство и е завършил колеж, специалност компютърно програмиране.

Самоличността на британеца с кувейтки произход е била ясна на британските служби и ФБР от известно време, но тя не е била разкрита по причини, свързани с провеждането на антитерористични операции.

Емуази е бил известен на властите още преди да замине за Сирия, но не се съобщават повече подробности. 

Той се появи за първи път в клип миналия август, в който обезглави американския журналист Джеймс Фоули.

След това се смята, че се е появил и във видеото на екзекуцията на другия американски репортер Стивън Сотлоф, както и в тази на хуманитарния работник Дейвид Хейнс. Маскираният Джихади Джон "участва" и в заснетите убийства на британеца Алън Хенинг и американския хуманитарен работник Абдул – Рахмен Касиг, известен като Питър.

Смята се, че Емуази е свързан с друг заподозрян от британските власти, който се свързва със сомалийската военна групировка ал – Шабаб.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!